Blogivierailut jatkuvat! Ruoka on tärkeä osa vaellusta ja merkitys korostuu mitä pidemmästä ja vaativammasta retkikunnasta on kyse. Blogivieraanamme on laillistettu ravintoterapeutti Leena Putkonen, joka kertoo ajatuksiaan ja huomioitaan ravitsevaan retkiruokaan. Tämä on blogivierailun ensimmäinen osa. Myöhemmissä osissa käsitellään extreme-retkeilyä ja ravitsemusta sekä herkkävatsaisen retkiruokaa. Retkiruokailua ammattilaisen näkövinkkelistä Keholle ja mielenterveydelle hyvää tekevää ruokavaliota voi kuvata adjektiivi-ryöpytyksellä värikäs, kasvisvoittoinen, kuitupitoinen, monipuolinen ja riittävä. Arjen ruokaratkaisut on hyvä rakentaa noiden perusteiden varaan, mutta onko retkellä varaa löysätä laatuvaatimuksista? Sitä tarkastellaan tässä kirjoituksessa. En käy tässä kirjoituksessa liikoja besserwisseröimään retkiruokailuista, sillä olen retkeilijänä vielä noviisi. Olen ammatiltani laillistettu ravitsemusterapeutti ja kouluttautunut myös erä- ja luonto-oppaaksi, vaikkakin luonnossa liikun tällä hetkellä vain omaksi ja hoitokoiran iloksi. Käytännön toteutuksesta tietää varmasti moni enemmän, mutta ehkä nämä pohdinnat antavat uusia ideoita omien retkiruokailujen koostamiseen. Tunne itsesi Tämä alkaa olla vakiolauseeni, mitä tulee ravitsemusneuvoihin. Ulkopuolisen, edes ammattilaisen, on aika mahdotonta sanoa satavarmasti mikä käytännössä toimii kullakin. Siksi