20.5.2022 / Päivä 27
40,3 km (yht. 561,8 km)
10 legiä (a 50min, tosin usein vähän lyhyempiä kun oli niin kiva sää)
korkeus: 160 m (?)
sää: aamu -6C, navakka pohjoistuuli, kirkasta; päivä kuuma, tyyni, aurinkoinen; ilta nollassa, tyyni, aurinkoinen - Maailma on rauhallinen ja kaunis.
sijainti: N 65,589415° W 038,943430°
seuraa: http://share.garmin.com/avotunturit

Laskettelua ja maisemia

Aamu oli tuulinen ja pakkasta -6 astetta. Tuuli kuitenkin sivumyötäinen hiihtäjille. Hanki oli kova ja maasto myötäinen ja merellepäin suunta.

Arsenalin latasin ahkion päälle valmiiksi, mahdollisen nallen kohtaamisen varalta.
Neljä täyteistä ja yksi karkotuspatruuna kärkeen.

Reissun lähtöpisteessä ahkioiden yhteispaino n. 90 kg ja nyt arviolta 50-55kg, eli homma helpottunut huomattavasti. Tuntuu, että keho on muokkaut unut tähän vetämiseen, eli kuin töihin lähdössä taas.

Tänään maastollisesti paljon hyviä alamäkiä. Vauhti oli välillä kuin Raahen hiihtomajan tekomäessä, ahkiot tuli rinnalle ja niitä sai vetoköydellä toppuutella. Ilma lämpeni päivällä ja kampetta sai vähentää. Aurinko porotti jopa häiritsevästi pilvettömältä taivaalta. Reunavuoret ja meri näkyi miltei koko päivän, kuvattavaa riitti.

Retkikunta pääsi jäätiköltä viimeisen jyrkän laskun saattelemana ehjänä, tosin muutaman kuperkeikan jälkeen, tunturijärven päähän, jossa juhlistimme jäätikön ylitystä klo 17:00. *

Päätimme vielä hiihtää järven päähän, johon perustimme reissun viimeisen leirin. Yö kuluu jääkarhuvahtivuorojen vaihdellessa ja aamusella lähdemme kohti Isortogin kylää - ja hyvällä tuurilla ehdimme kauppaan ennen sulkemisaikaa.

- Keijo

* Noin 26 vuorokauden ja 4 tunnin urakoinnin jälkeen, 20.5.2022 k lo 17:00 paikallista aikaa syntyivät siis suomalaiset Grönlannin mannerjäätikön ylittäjät numero 61.-65. Samalla Juha Salosta tuli reilussa 60 vuoden iässä vanhin jäätikön ylittänyt suomalainen, ja Jaakko Heikasta ainoa jäätikön yli kolmesti hiihtänyt suomalainen.

Kuvassa: Retkikunnan hillityt pirskeet kovalla maalla ennen kuin hiihto jatkui. Vasemmalta oikealle Juha, Keijo, Juho, Teppo, Merike ja Jaakko. (Siltä varalta, etteivät omaiset enää meinaisi tunnistaa...) (Kuva: Korpi-Jaakko)

16 kommenttia

 1. Hurjasti onnea retkikunnalle huikeasta suorituksesta ja haaveenne toteutumisesta 💪😍. Oli ilo seurata matkaanne.

 2. Ihanaa, valtavasti onnentoivotuksia teille! Unelmat on tehty toteuttettavaksi❤️
  Elän tuota teidän hetkeä täällä hyvin vahvasti! Omat muistot matkasta tulivat erittäin väkevästi ja tunteikkaasti juuri nyt mieleeni… ihan mahtavaa, että saitte unelmanne eloon! Olet upeita!

 3. Mahtavaa 💪🏻 superonnittelut saavutuksesta kaikille 🎯 hyvä Saltsi, oot selkeesti Suomen kovin 60-vuotias 🤩

 4. Huikea juttu. Onnittelut teille kaikille! Erityisonnittelut Juhalle ja Jaakolle. Täälläkin tippa tulee linssiin myötäilosta. 🙂

 5. Kiitos teksteistä. Reissuanne on ollut mukava seurata.
  Ilman Raimon vinkkiä laskuvarjopäivityksestä en tätä olisi ikinä varmaan löytänyt. Kiitokset hänelle.
  Onnittelut teille jotka reissulla olette sekä tukijoille siellä taustalla, jotka ovat matkanne mahdollistaneet.
  Hyvää loppureissua!

 6. Huikeaa! Valtavat onnittelut koko porukalle, erityisesti tietysti hiihtovaelluskavereilleni Merikelle, Jaakolle ja Keijolle! Ja kiitos vielä että sai ”lukumatkata” kanssanne. 😊

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *