Ankarat avotunturit -tarjoaa erikoisosaamistaan myös lyhytkurssien muodossa. Kursseilla pureudutaan syvällisesti aina tiettyyn vaativia (hiihto)vaelluksia sivuavaan aiheeseen. Kaikki ovat tervetulleita, mutta Johdatus arktiseen hiihtovaeltamiseen -kurssi antaa hyvän pohjan erityisesti talvitaitoihin liittyvissä kursseissa.

Kursseilla noudatetaan Ankarat avotunturit kurssiehtoja.

Suunnitelmissa ja tulossa…

Toiminta lumimyrskyssä – TAlvitelttailijan myrskykurssi

Lumimyrsky keskellä avotunturia on kova paikka, jossa tulee osata toimia oikein. Ja toimimaan oppii harjoittelemalla!
Parasta on tietysti leiriytyä hyvissä ajoin ennen myrskyä, mutta jos myrsky pääsee yllättämään täytyy teltan pystytyksen onnistua varmasti. Tällä ulkoilmakurssilla harjoitellaan lumitykeillä simuloidussa talvimyrskyssä toimimista: tule koettelemaan vaatteitasi ja kommunikointia myrskyssä. Ja ennen kaikkea harjoittelemaan turvallista ja hallittua teltan pystyttämistä.

TUnturiturvallisuus

Ota haltuun talvivaeltamisen riskit sekä turvallinen reitinvalinta talvisilla tuntureilla. Tällä teoriakurssilla keskitytään talvisessa tunturimaastossa liikkumiseen ja siihen liittyviin haasteisiin. Opit tunnistamaan ja arvioimaan riskejä sekä varautumaan niihin ennakolta. Erityisesti käsitellään kylmyyteen, huonoon säähän ja heikkoon näkyvyyteen liittyviä riskejä sekä reitinvalintaan ja maastoon liittyviä riskejä: heikkoja jäitä, lumivyöryjä, yms.

hiihtovaeltajan plutaus-kurssi

Hiihtovaellusta miettiessä ei ensimmäisenä tule ajatelleeksi heikkoja jäitä, mutta ne ovat todellinen riski, joka on syytä ottaa huomioon. Hiihtovaeltajan ”avantouintikurssilla” perehdytään ensin teoriassa riskipaikkojen tunnistamiseen ja välttämiseen. Sen jälkeen harjoittelemme käytännössä jäistä pelastautumista suksien ja ahkion kanssa ja sitä seuraavaa toimintaa.

Viestivälineet vaativilla vaelluksilla

Pidä huolta, että saat matkoillasi tarvittaessa yhteyden ulkomaailmaan.
Kurssin opeilla saat viestit kulkemaan mistäpäin maailmaa tahansa: Itäkairan tuntureilta tai vaikka Grönlannin jäätiköltä. Kurssilla käsitellään mm. viestitoiminnan suunnittelua, käytettävää viestikalustoa ja erilaisia latausjärjestelmiä alkaen teoriasta ja päättyen käytännön harjoituksiin ulkona.

(Jää)karhuturvallisuus

Arktisilla alueilla liikuttaessa jääkarhut ovat merkittävä riski. Pohjois-Amerikassa ja Venäjällä riskinä ovat myös vähemmän valkoiset karhut.
Kurssilla perehdytään alan huippuasiantuntijan johdolla karhujen käyttäytymiseen ja riskien minimointiin. Osa riskien minimointia ovat erilaiset karkoitteet, hälytyslaitteet ja aseet. Näiden käyttöä harjoitellaan myös käytännön tilanteissa. Suositellaan erityisesti Huippuvuorten retkikuntaan osallistuville!

Ruoka Vaativilla (hiihto)vaelluksilla

Vaativalla vaelluksella tarvitaan paljon energiaa ja jotta energiaa kulkeutuu kroppaan, ruuan tulisi olla kevyttä ja maistuvaa.
Kurssilla perehdytään kilocaloreita syvemmin hyvän retkiruuan reunaehtoihin teoriassa sekä valmistetaan ja maistellaan tuhteja vaellussapuskoja myös käytännössä.

retkikunnan lääkintähuolto

Erämaassa 112 ei auta vaan ensiapua ja vähän pitkäkestoisempaakin hoitoa on syytä osata antaa itse.
Kurssilla saat maailman luokan retkikuntalääkäriltä runsaasti teoreettista tietoa vaativiin retkikuntiin liittyvistä lääkinnällisistä riskeistä ja niihin varautumisesta. Käytännön harjoituksiakin pääpaino on arktisille alueille suuntautuvien retkikuntien lääkintähuollossa. Ennakkovaatimuksena kurssille on EA2- tai WFA-tasoinen ensiapupätevyys, jotta voimme sukeltaa sujuvasti suoraan syvään päätyyn.

Tutustu

koulutusohjelmaamme

Ankarat Avotunturit on neljävaiheinen koulutuskokonaisuus arktiseen hiihtovaeltamiseen