1.5.2022 / Päivä 8
21,5 km (yht. 122,6 km)
9 legiä (a 50min)
korkeus: 1670 m
sää: aamu -20C, 3-4m/s itätuuli; päivä auringossa kuuma, heikko itätuuli; ilta -15C, tyyni; koko päivä aurinkoa pilvettömältä taivaalta
sijainti: N 66,769038° W 047,800579°
seuraa: http://share.garmin.com/avotunturit

Yhdeksän dramaattista legiä

Päättäväisesti taapersimme kaameassa vastatuulessa ja tuiskussa kokonaista yhdeksän täyttä legia! Kammottava hetki koitti lähes täydellisessä white outissa törmätessämme jääkarhuun. Helpotus oli valtava, kun tajusimme sen olevan kylläinen - puolet ranskalaisesta hiihtäjästä oli vielä syömättä.

Ei tosi! Miehet haluavat draamaa blogiin ja tiukkaa ohjeistusta tuli, kun minulle sattui kirjoitusvuoro. Olemme hiihdelleet tämän päivän upeassa auringonpaisteessa, pikkupakkasessa ja lähes tyvenessä.

Olo täällä on hieman epätodellista. Upeaa valkoista lakeutta silmän kantamattomiin. Jos uskoisi, että maailma on pannukakku, niin täällä on jatkuvasti hiihtämässä just kohta maailman laidan yli. Mutta ei hätää. Horisontista aina ajoissa alkaa nousta seuraava hiihdettävä ylämäki.

Eikä tämä ole pelkkää valkoista jäälakeutta. Tänään näimme (siis kaikki yhdessä ja näin todistettavasti todellista) hienoja jäätöppäreitä, jotka nousivat valkeasta hangesta. Lisäksi ihmiset täällä näkee välillä liikkuvia tai monistuvia lumiharjanteita, mustia pisteitä hangessa tai muuta jännää.

On täällä muitakin. Hercules-kuljetuskoneet lentävät Kangerlussuakin ja Dye 2 -tutkimusaseman väliä ahkerasti. Reittimme taitavat olla aika samat, mitä nyt muutaman kilometrin korkeuserolla. Viime yönä muutama mies oli herännyt kaakattavan hanhilauman tehdessä muuttomatkaansa leirimme yli.

Aurinko porottaa armottomasti täällä tällaisena päivänä. Osalla nenä ja poskipäät jo punoittavat tai jopa kesivät. Viiskymppiset aurinkorasvat ja sinkkivoide on ahkerasti käytössä. Yksi Darth Waderkin hiihtää kanssamme (Juho luottaa Scottin myrskymaskiin aurinkosuojautumisessa).

Teidän blogi-kommentteja on todella mukava saada tänne jäätikölle! Ne välitetään meille aina parin päivän välein.

Pasille tiedoksi, ettemme nähneet mitään tunnistetietoja laskuvarjossa. Suurin osa siitä oli jään peitossa.

Toivottavasti kotimaassa kaikkien vapun vietto on sujunut mukavasti ja turvallisesti! Ihan niinkuin meillä täällä!

- Merike

Kuvassa: Päivän suurin nähtävyys: sininen jäämöykky keskellä valkoista lakeutta. Siinä riittikin ihmeteltävää! (Kuva: Korpi-Jaakko)

12 Kommenttia

 1. Ai kamala Merike, minkä teit. Ja minä pöhkö uskoin joka sanan jääkarhuista kylläisenä! Olen ääliö. Sitä makeamman naurun sain. On niin tervehdyttävää tajuta oma hölmöytensä. Varo vain, jonain päivänä kirjoitan Suomen isosta surkuisasta itäkarhusta jotain yhtä hupaisan mielikuvituksellisia.
  Juholle pakko vielä paljastaa, että Marjan vappuaaton kaverit olivat laudat, saha, ruuvit ja ruuvinväännin. On tyttö tullut äitiinsä.
  Keinolle, Korpijaakolle, Juhalle ja
  Tepolle muuten vain terveiset.

 2. Merike🤣🤣🤣🤣melkein jo uskoin🤣🤣Actionpläjäys oli hyvä!
  Olisi kiva kuulla oikeesti, millaiset fiilikset on nyt ja onko mitään ”teknisiä” häiriöitä ilmennyt? Puuttuuko jotain jne. Toivottavasti matka etenee aurinkoisesti ja pikku myrskykin on mielenkiintoinen kokemus…😝❄️….ei muuta kuin nauttikaa, matka on ainutkertainen, paitsi Jaakolle. Uskon, että siellä on ihanaa! Lähtisin uudestaan❤️ Kaikille terveisiä kotikatsomosta… seuraavaa jaksoa taas odotellen….

 3. 😀 voi että miten upean kuuloinen matka! Enkä tarkoita nyt jääkarhuun törmäämistä upeana. 😉 Täällä Päijät-Hämeessä on Päijänne vielä jäässä mutta ei siitäkään saa edes sivulaput silmillä jäätikön tunnelmaa kun jo niin tummana jää kuitenkin kukertaa. Aurinkoisia päiviä! Varokaa ettei suksenpohjat mene keitailla pilalle, jos sellaisiin törmäätte. 😉

 4. Huh huh, ehdin jo säikähtää kunnolla… että kiitos vaan äiti! Ukilta iso kiitos kortista, se ilahdutti paljon. Ukki lähettää myös paljon terveisiä ja hiihtointoa! Minulla etenee gradu hyvin ja vappuna oli hauskaa. Paljon tsemppiä ja hyvää mieltä sinne 💕

 5. Mainio vappuhämäys, sopii hyvin tämän blogin henkeen 🤣.
  Iltakuuntelu on päivän paras hetki! On ihana kuulla hiihtokaverin kirjoittaman blogitekstin ”ensijulkaisu” iltasaduksi ja saada kommenttiterveiset.
  Voikaa hyvin.

 6. ”Jälkeenpäin

  Haavet kirvellen
  istun meren rannalla
  yksin ja katselen.
  Nyt ymmärrän paremmin
  kivuliasta kulkuamme:
  vasta tyynen tultua
  erottuvat karikot.

  Emme me koskaan
  tyyntä toivoneet.
  Tuulta me toivoimme
  ja mustat liput
  tuulessa liehumaan.

  Kirvelkää, silmäkulmat!
  Ei löydy minusta silti
  ankkuripaikkaa
  katumukselle”

 7. Ainiin, ja tässä vielä illan ratoksi luontouutinen, Ylen kutu-live!
  Viime viikolla seurattiin vedestä, ilmasta ja maalta kun merenkurkulla tuhannet kalat nousivat kutemaan maankohoumien seurauksena syntyneisiin sisäjärviin. Ylellä näytettiin kolme päivää livelähetystä, ja lähetyksiä katsottiin peräti neljännesmiljoona kertaa! Kyllä kiinnosti kansaa kuteminen. Jotta semmottiis. 🙂

 8. Kiitos Merike hyvistä nauruista!
  …ja toivottavasti Darth Vader ei ole unohtanut ottaa aurinkorasvaa mukaan 😁❤️

 9. Vilkkusilmän juttuja ei kannata uskoa, voi muuten käydä niin, että pitelette jotakin näkymätöntä käsijarrua jossakin vaiheessa. Blogisti voi kertoa tarinoita. Tietty hankala nähdä, milloin hän puhuu totta, jos on turkishuppu silmillä. Teidän Vappu on ollut leppoisa, me vietettiin miehen kanssa 44 h tuntia sängyssä. Voisi luulla, että hottia, mutta noro hillitsi juhlintaa. Pysykää siis terveinä ja voimissanne! Ajatuksin M mukanasi, joskin eka postaus rotkoon liukuvasta ahkiosta sai jo kauhufilmit käyntiin.

 10. Kiitos tiedosta!
  Siis tästä ”Pasille tiedoksi, ettemme nähneet mitään tunnistetietoja laskuvarjossa. Suurin osa siitä oli jään peitossa.”

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *