Vaikka talvi on saapunut ihan tosissaan Suomeen ja ensimmäiset Johdatus-kurssien etämoduulitkin on jo vedetty, niin potkaistaanpa blogi hereille palaamalla hetkeksi syksyyn ja Lyngeniin.

Koska edellisestä yhteisestä jäätikkötreenistä oli jo kulunut aikaa, eikä järven jää korvaa oikeaa jäätikköä, Avotuntureiden ydintiimi (Jaakko, Nina ja Thomas) kävi lokakuun alussa Lyngenissä jäätikkökurssilla UIAGM-opas Fredrik Aspön opissa kertaamassa ja hiomassa taitoja.

Lyngen, jäätikkö, jäätikkökurssi, jäätikköturvallisuus

Nelipäiväisen kurssin tarkoitus oli kerrata jäätikköturvallisuuden perusteita kokeneen ammattilaisen johdolla ja pohtia porukalla erikoisempia tilanteita, joihin ahkiovaeltaja voi joskus jäätiköllä joutua. Tosin niiden osalta vahvistui ajatus siitä, että erikoisempia tilanteita on parempi pyrkiä välttämään. 😀

Arvokkaan kertaamisen ja uusien taitojen lisäksi saimme myös nauttia Yykeän mielettömistä maisemista: vuoria, jäätikköä ja merta – ja revontulet kaiken yllä! Kyllä kelpasi! Yöt vietettiin osin luksus-kokoisessa Helsport Svalbard 6 -perusleiriteltassa ja osin norjalaisessa tuvassa, joka tarjosi vielä enemmän luksusta. Tosin meidän tasamaanhiihtäjien pohkeet olivat vähän sitä mieltä, että toistuvat yli tuhannnen vertikaalimetrin päivät olisivat vaatineet lisätreeniä pohjalle…

Helsport Svalbard 6, teltta

Oppaat ryhmäkuvassa ensimmäisenä iltana. Retkituoli perusleirissä on kova juttu!

Lyngen, jäätikkö, jäätikkökurssi, jäätikköturvallisuus

Perusjuttuja ensimmäisenä päivänä: reitinvalintaa, self-arrest, ankkurointia ja pelastus taljalla.

Lyngen, jäätikkö, jäätikkökurssi, jäätikköturvallisuus, railo

Toisena päivänä lumisia railoja etsimässä…

…ja löytyihän niitä kun tarpeeksi kapusi!

Lyngen, jäätikkö, jäätikkökurssi, jäätikköturvallisuus, vuoristovaellus

Lisäksi löytyi myös maisemia! Ei valittamista.

Lyngen, jäätikkö, jäätikkökurssi, jäätikköturvallisuus, railopelastus

Taas perusasioiden äärellä, eli railopelastusta taljalla sekä prusikointia. Tavallaan aika tylsää, mutta tätä tultiin hakemaan: treeniä ja toistoja.

Lyngen, jäätikkö, jäätikkökurssi, jäätikköturvallisuus, railo

Ahkionvetäjän unelmamaastoa! :’D

Jos ei voi vetää, niin sitten voi laskea. Ainakin kun rakentaa ensin ahkioille köysiradan!

Ja sitten vaan hiihtäjät perässä laskeutuen ja kiiveten.

Ankarat avotunturit ei tarjoa jäätikkökursseja. Tämänkin kurssin jälkeemme meillä on taas entistä paremmat valmiudet toteuttaa reissujamme turvallisesti, mutta jäätikkötaitojen opettaminen ei ole meidän ydinosaamistamme. Meillä on tuhansien henkilövuorokausien kokemus talvivaeltamisesta ja olemme käyttäneet satoja työtunteja sen pohtimiseen, miten mikäkin asia kannattaa opettaa ja tehdä. Jäätikköhommiin vastaava osaaminen löytyy sertifioiduilta vuoristo-oppailta. Jos siis kaipaat jäätikkökurssia, suosittelemme lämpimästi esimerkiksi Fredrikin eli Attmankan Guide -palveluita!

Seuraavaksi suunnataan katse tulevaan ja talveen ja retkiruokaan. Luvassa todella timanttista juttua vierailevalta kirjoittajalta!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *