3.5.2022 / Päivä 10
22,7 km (yht. 169,2 km)
9,5 legiä (a 50min)
korkeus: 1960 m
sää: aamu -13C, heikko etelätuuli, pilvinen; päivä -10C, 6-8m/s etelätuulta, lumikuuroja ja whiteout; ilta -15C, tyyni, puolipilvinen
sijainti: N 66,591956° W 046,845151°
seuraa: http://share.garmin.com/avotunturit

Suunnistusta white outissa

Lähdimme aamulla kohtalaisen tuulen saattelemana. Jossain vaiheessa alkoi lumisade, joka muuttui päivän aikana totaaliseksi white outiksi. Tämä hankaloitti suunnistamistamme huomattavasti. Välillä jopa kompassisuunnassa oli vaikea pysyä. Päivän käytetyin varuste oli kompassiteline, joka hieman helpottaa ja nopeuttaa oikean suunnan hakua.

Noin puolen päivän aikaan hanhiparvi kävi tervehtimässä ja lounaan jälkeen reitillemme osui putki. Jäätiköstä esiin tuleva musta muoviputki törrötti 2 metriä jään yläpuolella. Putken käyttötarkoitus jäi meille epäselväksi. Jos joku blogin lukija tietää mikä putki voisi olla, voi kommenttikenttään kirjoittaa sen käyttötarkoutuksen!

Suunnistuksen haasteellisuudesta johtuen emme saavuttaneet aivan suunniteltua matkaa, joten venytimme viimeisen hiihtotunnin puoleentoista. Huomenna olisi tarkoitus saavuttaa Dye 2, jonne on tällä hetkellä tasan 26km matkaa.

Retkikunnan fyysinen tila on kohtalainen. Rasitus tuntuu ja jalat ovat levon tarpeessa itse kullakin. Lukuunottamatta Keijoa, kaikilla retkikunnan jäsenillä naamat ovat jollain tasolla kärvähtäneet.

Terveisin Juha

Kuvassa: Hiihtovaeltajan paras kaveri: kompassiteline! Hienon telineen rakensi Nina Fridan mallin mukaan. (Kuva: Korpi-Jaakko)

4 Kommenttia

  1. Kunhan ei musta putki olisi teekkarijäynä – heitähän siellä hiihtelee tasaiseen tahtiin:).
    Jaakolle terkut, että eilen vapautui sininen Saimaa jääpeitteestä. Uskokaa tai älkää, mutta täällä kesää pukkaa!
    Jaksamista kaikille.

  2. Putki saattaa liittyä johonkin tutkimukseen, ainakin teitä ”melko” lähellä on muutamiakin mittausasemia, joilla on tutkittu sääoloja ja firn-lunta. Voi olla, että sensorit on otettu pois tai sitten mittaukset on kokonaan lopetettu, mutta putki jätetty. Tai sitten se on se teekkarijäynä! Tsemppiä hiihtäjille, kiva seurata teidän menoa 🙂

  3. Sieltä on luultavasti porattu tutkimusnäytteitä. Ehkä aikomuksena on tehdä lisää porauksia ja siksi putki on jätetty paikalleen.

  4. Hieno tekemisen meininkiä. Veikkaus putkesta: kairausnäytteen ottopaikan merkitseminen.
    Jaakolle: Seikkailullinen Summanjoen pitkäkoski melottu Caj:n ja Ossin kanssa. Toivotaan sateista syksyä, että pääset maistamaan. Imatralla taitaa olla valkoista vettä Toukokuun loppuun asti 😉 Packraft-terveisin Tuomas

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *