27.4.2018 / Päivä 3
10,3 km
9 legiä+sähellys
korkeus: 894m
sää: aamulla -4C puolipilvistä, tuulista. Päivällä -1C lunta taivaalta ja tuulta. Ilta ihan kiva.
sijainti: N 67.11948 W 049.63525

Missä olet lakijäätikkö?

Päivä 3! Olosuhteita ei voi kuvailla erityisen hyviksi. Olimme vielä aamulla toiveikkaita, että pääsisimme tänään vihdoin suksille jääraudat jalassa ylös tamppaamisen sijaan. Heräilimme klo 5 tuulen paukuttaessa telttakangasta ja starttasimme klo 7 sukset jalassa navakassa vastatuulessa. Todellisuus iski kuitenkin jo toisen legin kohdalla, kun hiihdettävän lumen sijaan edessä oli omakotitalon kokoisten kumpareiden muodostama jäälabyrintti. Vaihdoimme siis jääraudat jalkaan ja aloitimme tuskaisen taistelumme ylös-alas läpi kumpareviidakon. Välillä jouduimme laskemaan ahkioita alas takaperin jyrkimmissä ja jäisimmissä kohdissa ja työntämään edessä olevan a hkiota jyrkimmissä kohdissa.

Eteneminen ei ollut ymmärrettävästi erityisen vauhdikasta, joten etenimme parhaimmillaan vain kilometrin tunnissa. Helpotusta ahkion vetoon ei tuonut jäätikön päälle paikoin kertynyt irtolumi, joka vaikeutti myös railojen havaitsemista. Kaiken kukkuraksi puolen päivän aikaan tuulen lisäksi alkoi pyryttää lunta.

Pieniä railoja oli näkynyt pitkin päivää, mutta kuudennen legin aikaan löysimme itsemme yhtäkkiä keskeltä varsin pelottavan näköistä halkeilevan jäätikön muodostamaa railosokkeloa. Muutama kävi testaamassa railoa polvea myöten, mutta onneksi niin kapeasta kohdasta, ettei sinne olisi mahtunut kokonaista ihmistä.

Pian havaitsimme kuitenkin lumen peitossa olevan ihmisen ja ahkion mentävän railon, joten päätimme pysäyttää karavaanin ja lähteä tiedustelemaan turvallista reittiä köysistönä. Nina, Satu ja Sanni heittivät valjaat niskaan ja lähtivät sondaamaan lumen peittä mää jäätikköä turvallisen reitin löytämiseksi. Se löytyi onneksi nopeasti. Osoittautui, että olimme vain epäonneksemme osuneet jonkinlaiseen jäätikön repeämäkohtaan ja pienen repaleisemman osion jälkeen jäätikkö muuttui huomattavasti helppokulkuisemmaksi. Lumipyrykin loppui juuri sopivasti, taivas kirkastui ja tuuli tyyntyi. Viimeiset kaksi legiä sujuivatkin huomattavasti joutuisammin ennen leiriytymistä.

Päivä oli melko rankka lähinnä vaativasta maastosta johtuen. Kilometrejä tuli itse asiassa yllättävänkin paljon se huomioiden. Nyt maasto alkaa kuitenkin olla jota kuinkin hiihdettävää, joten starttaamme aamulla optimistisesti sukset jalassa. Ehkä se tasainen lakijäätikkökin jossain vaiheesaa tulee vastaan!

Sanni&Frida

Kuvassa: Taistelua kumpareviidakossa – joskin kuva ei oikein välitä koko totuutta 😀 (kuva:Nina)

6 Kommenttia

  1. Tsemii sinne! Ja Minnalle semmoset terveiset että nyt päästiin mökille ja saunaan. Ei tullut sairastumisia. 🙂

  2. 1500-1600m niin alkaa lopullisesti loivenee ylämäki. Stemppiä sinne oma talvilomani alkaa kohta loppumaan ja kesälomaa odotellessa sekä sen tuomaa talvimaisemaa.

  3. Hurjaa luettavaa …mutta tätähän te varmaan odotitte. Tsemppiä! Fridalle tiedoksi että autossasi on nyt ihka uusi rekisterikilpi.

  4. Kuulostaa hurjalta! Tsemppiä teille! Päiville terveisiä että täällä tehdään pihahommia auringonpaisteessa, ukki ruokittu tänään ja Catzille tuli hopeaa. Ikävä on jo! 🙂

  5. Hienoa, hienoa, hyvin taittuu matkanne. On vakaata hinaamista. Topi kyselee, meneekö hyvin, Kaapo toivoo terveyttä koko porukalle ja Veikko kehottaa hiihtämään kovaa. Sen verran verkkaiseen teidän gps pallukka kuitenkin etenee, että kotikisastudio vaihtaa 10mila live-lähetykseen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *