Kaldoaivi, umpihanki, hiihtovaellus, talvivaellus
Aina ei ole hiihtovaeltaminen helppoa. Kuva: Thomas

7.4.2021
Päivä 5 (40!!!)
Legit: 7+
Matka: 17,8 km
Sää: upottava hanki, 0 astetta, 9 m/s, lunta. Iltapäivästä aurinko näyttäytyi.

Lumituiskua, suojasäätä sekä aurinkoa!

GPS herättää aamulla takuuvarmasti 0700. Keittiön tulille ja aamutoimet käyntiin. Yöllä alkanut lumituisku ei hellitä ennen lähtöä ja telttarullassa lunta sen mukaan sekä lipeet ja narut miten sattuu. Jesseteipin metsästyksen jälkeen kotaan korjaamaan eilen aloitettua sauvan korjausprojektia. Noin 0900 on korjaus valmis ja liikkeelle päästään, kunhan suksien aamupiiri on pidetty.

Ekaveto on allekirjoittaneen. Lunta tulee päin näköä kohtalaisen puhurin edelleen tuivertaessa. Vaikka kelkkaura on merkattu, maastoutuu sen vanhat tolpat muutaman kerran hyvin maastoon. Ristit on kyllä, mutta punaista väriä ei ollenkaan. Samaa harmaata kuin keli ja harvat tunturikoivikot. Noh pysyttiin kuitenkin reitillä ja veto on ohi.

Ei muuta kuin jonon hännille sluibailemaan. Noh loppu tulos et ennen lounasta meikän 180cm tunturi sukset ei oikein kanna ja uppoaa nivusia myöten aika taajaan. Lounaan jälkeen yritetään vielä ja ei edes nousukarvan pätkät tuo apua. Sitten tulee el hefen (eli Nina) mahtikäsky et väkeä ohi tekemään latua. Lopulta kaikki on käsketty allekirjoittaneen ohi. Noh alkoihan se latu kantaa paremmin on väkeä edessä ja upotusta enään pintaliidosta polveen asti. Illan oma veto jää välistä kun edelleen sluibailen ja lipusuttelen vikana. Illalla vielä päivän vikalla pätkällä etälaukaisemme pari tuulen tuiskuttamaa lippaa ja Thomas pitää oppitunnin. Sit vielä alamäkeen jäisillä skineillä kompuroiden väki repii niitä pois tasaiseen tahtiin. Itse kuitenkin aloitin tän show’n.

Hyvä leiri paikka löytyy ja aurinkokin paistaa. Niin se vain päivän keli muuttui vastatuulesta lumipöllyn kera kevyeen tuulee ja auringon paisteeseen.

Ruokakin on hyvää kuten aina iltaisin. Kuivalihaa sweet baby ray’s kastikkeella ja leipää alkupalaksi runsaiden täytteiden kera. Illemmalla kamojen kuivattelun jne puuhien jälkeen on tortilloja erinäköisen herkkujen kera sekä cola juomaa kyytipojaksi.

– Kossu

Näätämöjoki, riippusilta, hiihtovaellus, talvivaellus
Riippusiltaa pitkin Kallojoen yli. Kuva: ?

8.4.2021
Päivä 6 (41)
Legit: 7+
Matka: 20,7 km
Sää: aamu-6C, ei tuulta, aurinkoista ja hanki kantoi!

Aurinkoa ja kantohankea

Viime yönä se saapui, kauan odotettu vieras, pakkanen!! Yöllä pakkanen saavutti jopa -11C, ja tämä takasi meille niin odotetun kantohangen päivän hiihdoille. Suuntasimme jälleen kohti tunturia ja koivikkoa. Pujottelimme läpi koivikon kantavaa hankea pitkin tunturin päälle ensimmäiselle legitauolle ja mitkä maisemat sieltä avautuivat auringon paistaessa upeasti. Voisiko ihminen enempää toivoa kuin juuri tätä juuri nyt!

Villiä pujottelua oli tiedossa seuraavien hiihtolegien aikana, kun pujottelimme tunturikoivikkoa alas… välillä ahkiot ja sukset jäivät kovassa vauhdissa koivuihin kiinni. Mutta onneksi päivän suksituhosaldo oli ainostaan yhden suksen kärjen katkeaminen. Nyt täytyy sanoa, että tämä päivä tarjosi kyllä mitä parhainta Lappia.

Vietimme pidennetyn lounastauon järven jäällä auringon paisteessa. Ihan parasta!

Päivän päätteeksi ylitimme kaksi siltaa ahkioita vetäen, jälleen jotain uutta!

Saavuimme viimeiselle leiripaikalle joen rannalle, pystytimme teltat ja kokoonnuimme kaikki leiripaikan laavulle viettämään yhteisen aurinkoisen hetken ja keskustelemaan hiihtopäivän kokemukset.

Nyt on aika lähteä viettämään viimeistä iltaa laavulle lettuja paistaen.

– Minna ja Frida

Retkikunnan viimeisimmän leiripaikan löydät täältä.

Toim.huom. Lapin halki -vaellus lähestyy loppueen ja saavuttaa itärajan Näätämön tuntumassa perjantaina 9.4. Tarinat blogissa jatkunee vielä sen jälkeen parin fiilistelyn muodossa, vaikka talvikausi vääjäämättä lähestyykin loppuaan. Kunnianosoitukset, haastattelupyynnöt, kaverikuvapyynnöt ja sen sellaiset voi osoittaa media-assistentille osoitteeseen info@avotunturit.fi. 😀 On ne aikamoisia hiihtäjiä! 🙂

Yksi kommentti

  1. Melkoinen savotta! Säät ja kelit vaihdelleet siellä haastavasti. Joukossa on voimaa! Hyvää loppukiriä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *