17.5.2024 / Päivä 27
42,75 km (yht. 568,5 km)
11+ legiä (a 50min), josta n. 2h kantamista
korkeus: 20 m
sää: aamu -10C, 4m/s pohjoisesta; päivä -2C, heikko pohjoistuuli; ilta-2C, tyynehköja linnut laulaa; koko päivän aurinkoista sijainti: N 65,583452° W 038,938421°
seuraa: http://share.garmin.com/avotunturit

Jäätikkö ylitetty!

Päivä oli pitkä ja kello on paljon, mutta: Se on täytetty. Eli Grönlannin mannerjäätikkö on ylitetty! Hiihto leiristä jäätikön reunaan otti noin kahdeksan legiä ja matkalla löydettiin myös useampi ihan toimiva alamäki, eli sekin homma on hoidettu.

Perjantaina 17.5.2024 noin klo 17:15 paikallista aikaa syntyivät suomalaiset Grönlannin mannerjäätikön ylittäjät numero 66.-70. Samalla allekirjoittanut tuli ylittäneeksi jäätikön neljättä kertaa. Maailman toiseksi suurin jäätikkö on edelleen yhtä valtava, villi ja vaikuttava kuin ensimmäiselläkin kerralla. Ja meren näkeminen, kivellä istuminen ja linnunlaulun kuuleminen ovat edelleen yhtä liikuttavia kokemuksia kuukauden jäätikkövaelluksen jälkeen.

Tällä kertaa jäätikön ylitystä ei ehditty juhlia pitkään, sillä samalla kun jäätikkö päättyi, loppui myös lumi! Ja se on sujuvan etenemisen kannalta aika olennaista se. Mutta jotenkin sinne kylän pakastepizza-altaalle olisi kumminkin päästävä. Jumppasimme ahkioitamme pari tuntia jyrkän sulamisvesivirran reunan likaisia ja kivisiä lumilaikkuja välillä ahkioita vetäen, välillä virran yli nostellen ja välillä ihan rehellisesti kantaen. Parin tunnin hikisen seikkailu-urheilujumpan jälkeen pääsimme alas suuren järven jäälle, jolla pääsimme taas hiihtämään.

11,5 tunnin liikkeellä olon ja vajaan 43 kilometrin jälkeen löimme leirin pystyyn järven vastakkaiseen päähän. Kello on nyt 22:00. Kylän kauppa avautuu 12 tunnin päästä ja sulkeutuu 14 tunnin päästä. Matkaa on 10 kilometriä. Siinä ovat reunaehdot. Toivomme, että matkalla olisi lunta hiihdettäväksi, niin homma ei menisi ihan urheiluksi. Mutta tarvittaessa urheillaan. Onhan sitä jo kokeiltu. Aamulla on joka tapauksessa edessä aikainen startti ja yötä katkovat vielä jääkarhuvartiovuorot Ruupertin kanssa, joten pidemmät tarinat jäävät huomiselle.

Retkikunnalla kaikki hyvin.

– Jaakko

12 Kommenttia

 1. Jihuuui!!! Hurjasti Onnea koko retkikunnalle 🙌👌💪!
  Upea suoritus!!
  Vielä viimeinen rutistus kylille ja pakastepizzan äärelle 😀..
  Turvallisia viimeisiä kilometrejä!

  1. Upeaa, rautaista vääntöä! Onnittelut koko retkikunnalle ja Jaakolle neljän suorasta🥇! Blogia ja teidän etenemistä on ollut mukava seurata, kiitos siitä!

 2. Kyllä on ollut hieno reissu ja retkikunta. Kiva kun kotia tulette, mutta tiettyä haikeutta kotijoukot tuntevat kun emme voi aloittaa päivää retkiuutisia lukemalla. Kiitos jaetuista hetkistä, hurraa!

 3. Wau wau wau! On kyllä käsittämättömän, mahdottoman hieno saavutus, O N N E A jäätikön sankareille! 🙌🤩🥁 toivottavasti Ruupertti säilyi vain vartiokaverina eikä joutunut tositoimiin. Ja ennenkaikkea: toivottavasti ehditte ajoissa kyläkaupan ovenkahvaan roikkumaan. Voisin kuvitella, että nälkäiset miehet tempaisee oven auki saranapuolelta 😁 kotikatsomokin liikuttui ajatuksesta linnunlaulusta, livenä täytynyt olla koskettava kokemus. 🥹 raumalaiselle tiedoksi että alkuasukaskylässä on täysi kesä mutta alkuasukas-vuorikiipeilijä voi palella kesällä myös nahkatakki päällä, on Rabin paksuinta untsikkaa ikävä. 😇

 4. Onnea hitosti. vielä fiilistelyt loppusuoralle ja pitsalaatikot ja sihijuomakeissit jalon villin hampailla auki. kun saatte yhteydet toimimaan niin olis hieno saada kuva retkikuntalaisten lookista ennen sivistyksen pariin pääsyä. kuinka on ukoilla parrat kasvanu ja iho saanut aurinkoa.

 5. Sydämelliset onnittelut, nyt vaan suurin vaihde päälle ja loppuun asti! Hyvä te, monet on teistä superylpeitä!!! Hyvä J. J <3

 6. ihan mahtavaa. Valtavasti onnea, ootte te vaan hurjia. Ja erityisterkut Mikalle. Lumisokeus kerran koettuna Haltin maisemissa voin hyvin kuvitella, miltä in tuntunut kamppailla sen kanssa jäätiköllä. Huhuh. Siis oot
  Kiitos mieleenpainuneista päivityksistä. Sain sitä kautta olla mukana teidän seokkqilussanne.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *