5.5.2023 / Päivä 5
20,6km (yht. 74,9km)
7 legiä
korkeus: 1540 m
sää: aamu ja päivä +4C, 4-6m/s etelästä, pilvistä ja whiteout; iltapäivän lopulta tyyntä, puolipilvistä ja maisemiakin! sijainti: N 64,457260° W 016,645880°
seuraa: http://share.garmin.com/avotunturit

Hääpäivien viettoa jäätiköllä

Ollaan telttapari Mikan kanssa jo muutama retki ehditty tehdä ja tarinaa isketty teltassa. Toissapäivänä tuli juttua 5. päivästä toukokuuta ja molemmat totesivat siihen, että sehän on mun hääpäivä. No kymmeniä vuosiahan siitä on molemmilla, kun häitä vietettiin vihertyvässä Suomen keväässä ja siivilisäätykin on molemmilla vaihtunut jo melkoinen tovi sitten. Nyt päätettiin sitten juhlia kunnolla hääpäivää valkoisessa hiljaisuudessa keskellä jäätikköä.

Aamu käynnistyi retkikunnalle rutiininomaisesti kohtalaisessa etelätuulessa ja suunnaksi otettiin se sama, millä suunnistettiin eilen white outissa ja jolla jatketaan huomennakin. Eli länteen kohti auringonlaskua.

Toisella legillä saatiin sitten tuta lämpimän sään vaikutus lumeen ja luistoon. Niin, eihän se suksi luistanut mihinkään, kuten eräs nimeltä mainitsematon tamperelainen rokkari osasi asiasta laulaa.

Peli poikki ja suksien huoltoa. Vahaa, luistovoidetta, skrapausta, skinit pois ja suomut esiin ja avot kun taas suksi luisti vaikka mihin!

Vaellus taittui määrätietoisesti sivutuulessa, jonka voimakkuus vaihteli leppoisasta kovempaan ja näkyvyys oli mitä oli eli pääasiallisesti whiteoutia. Vaikea oli hahmottaa, että mentiinkö ylös vai alas, mutta eteenpäin kuitenkin, eikä edes ympyrää.
Tutkimattomia ovat tosiaan tuulen tiet, eikä jäätikkö halunnut paljastaa meille parastaa

Sinnikkäästi ja ihan mukavalla vauhdilla edettiin ja vihdoin saatiin myös lentävää matkaseuraa, kun yhtäkkiä muutama pikkulintu lenteli matalalta ohitsemme. Minne lienee olivat pikkuiset siivekkäät matkalla?
Viimeisellä eli seitsemännellä legillä (tietenkin) sumu kaikkosi, pilvet haihtuvat ja taivas avautui ja aurinko rupesi kuumottamaan.
Tasainen jäätikkö levittäyttyi hiihtäjän eteen pysäyttävän kauniina ja kutsuvana ja horisontissa häämötti vuoria, kalliota ja sinistä taivaanrantaa puhtaan, vitivalkoisine pilvineen.

Päivän päätteeksi laitettiin leiri pystyyn ja aloitettin ruuanlaitto. Ja aperitiiviksi otettiin vielä pienet Bonanzat upean hääpäivän kunniaksi. Ei todellakaan hassumpi hääpäivä Euroopan suurimmalla jäätiköllä. Ja ihan parhaassa seurassa.

– Kalle ja Mika

Yksi kommentti

  1. Hyvää hääpäivää Kalle ja Mika😝
    Muistakaa sopiva jäänestoaineen käyttö niin kyllä luistaa… Terveisiä myös muille tutuille
    -Jussi S.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *