30.4.2023 / Päivä 00 km (477km autoilua
0 legiä (12h turistimatkailua)
korkeus: 38 m
sää: +5C, vaihtelevan tuulista, aurinkoinen
sijainti: Glacier World, Hoffel, Iceland
seuraa: http://share.garmin.com/avotunturit

Turboahdettu turistipäivä

Tervetuloa seuraamaan talven 2023 viimeistä hiihtovaellusta! 13-henkisen Vatnajökull 2023 -retkikunnan tavoitteena on hiihtää toukokuun alkupuolella Euroopan suurimman jäätikön yli idästä länteen. Retkikunnan kokoonpano on seuraava:

– Jaakko ja Nina oppaina
– Outi ja Vesa
– Alexandra ja Jukka
– Jarkko ja Eetu
– Mika ja Kalle
– Leena, Maarit ja Karoliina

Retkikunta saapui Islantiin kolmessa aallossa, pääjoukon saapuessa lauantaina. Tulopäivänä ei ehditty tehdä paljoa muuta kuin käydä kaupassa, löytää kaikki retkikunnan jäsenet Reykjavikista, syödä pizzat ja painua yöpuulle.

Sunnuntaina sen sijaan ehdittiin tehdä vaikka mitä! Osa porukasta heräsi aikaeron takia jo reilusti ennen aamiaista ja ehti odotellessa katsastaa Reykjavikin keskustan nähtävyydet ja etsiä jokusen geokätkönkin. Päivän pääagendana oli autoilla kehätietä pitkin Reykjavikista Islannin kaakkoiskulmalla Hoffelin kylään, iskuetäisyyden päähän Vatnajökull-jäätiköstä. Onneksi tähän vajaan 500 kilometrin automatkalle mahtuu kaikenlaista Islannin etelärannikon ihmettä, joten matka ei ollut pelkkää puuduttavaa autossa autossa istumista.

Ensin kävimme noutamassa keitinbensat (kiitos Jossu ja Gunnar!) ja pian sen jälkeen ihastelimme jo mannerlaattojen raja-aluetta auron ikkunoista. Matkalta löytyi myös erinomaisia leipomoita ja kahviloita, joihin piti pysähtyä aika ajoin. Ja tietysti vesiputouksia kun Islannissa ollaan. Usein oikealla pauhasi meri ja vasemmalla vuorilta syöksyi alas vaihtelevan kokoisia vesiputouksia. Näistä 62-metrinen Skogafoss piti tietenkin käydä katsastamassa lähemmin. Ja tien toisella puolella piti käydä ihastelemassa Black beach -rannan mustaa hiekkaan murtuvia maininkeja.

Pubi-lounaan jälkeen käytiin vielä Skaftafelissa Vatnajökullin kansallispuiston (On muuten Euroopan suurin kansallispuisto!) luontokeskuksessa tutustumassa kohteeseen ja ihailtiin maisemia jäätikön eteläisimpään kärkeen Öraefajökullilla. Sieltä vuorten välistä pilkisteli mm. Islannin korkein vuori Hvannadahlsnjukur eli väinönputkilaakson huippu. Väinönputkia ei kyllä vielä näkynyt. Sen sijaan matkalla nähtiin monenlaisia lintuja, lampaita ja islanninhevosia sekä täällä villinä eläviä poroja. Vain naali jäi näkemättä.

Päivän ehkä kuuluisin turistikohde oli Jökulsarlonin jäävuorilaguuni, jonne Vatnajökull jäätikkö poikii eri kokoisia lohkareita. Eräs retkikunnan avantouimari ei voinut vastustaa jäisen veden kutsua ja kohta turisteilla oli vielä enemmän ihmeteltävää kun arktinen vaeltaja uimari omassa elementissään. 😀 Vesi oli kuulemma suolaista, muttei kovin kylmää.

Pulahduksen jälkeen matka jatkui Höfnin kalastajakylään herkulliselle päivälliselle ja sieltä lopulta kohti jäätikköä, auringonlaskua ja Hoffelin kylää. Hoffelissa majoituimme vanhaan tuttuun majataloon ja ehdimme vielä illalla juhlistamaan vappuaattoa kuun valossa geotermisissa kuumavesialtaissa.

Aikamoinen turboahdettu turistipäivä siis! Vappupäivänä otamme jeeppikyydin jäätikön reunaan aloitamme 11 päiväisen vappumarssimme kohti länttä ja jäätikön reunaa. Blogeja seuraa tästä alkaen päivittäin!

– Jaakko

Kuvissa: Retkikunta turistihommissa Jökulsarlonissa ja erinomaisessa Pakkhuset-ravintolassa.

Yksi kommentti

  1. Hauska kirjoitus 😃 Luen tätä vasta nyt torstaina todetakseni että helkkari me melkeen törmättiin kun minäkin olin Skaftafellissa sunnuntaina 😆 Ajattelin että te painatatte talla pohjassa mutta tehän ootte ehtineet vaikka mitä 😱 Tehokasta porukkaa, oliskohan hörpätty Red Bullia, tämä sakki vain livahtaa jäätikön yli! Tsemppiä ❤️

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *