14.5.2024 / Päivä 24
27.9 km (yht. 490,0 km)
8 legiä (a 50min)
korkeus: 1500 m
sää: aamu -10C, 8m/s pohjoisesta, aurinkoista; päivä -5C, 7m/s pohjoisesta, aurinkoista; ilta -C, 5m/s pohjoisesta, puolipilvinen sijainti: N 65,924333° W 040,078359°
seuraa: http://share.garmin.com/avotunturit

Lumisokeutta

Uutta kokemusta rikkaampana. Kokemusta, jonka olisi voinut jättää kokematta. 10 päivää sitten ennen lepopäivää olin huolimaton aurinkolasien käytön kanssa ja se kostautui. Illalla telttaa pystyttäessä äkkiä tuntui siltä kun joku olisi heittänyt tulikuumaa hiekkaa silmiin. Kipu oli niin kova, että polvilleenhan siinä putosi ja painoi silmiä molemmin käsin. Tunne kesti noin 20-30 sekuntia kunnes alkoi helpottamaan. Sen jälkeen valui kyyneleet kuin olisi vesihanan avannut. Seuraava lepopäivä menikin sitten teltassa kärvistellessä. Kipukohtaukset tulivat muutaman tunnin välein lievempänä, häviten lopulta noin 3-4 päivässä kokonaan.

Hiihtoa varten ja muutenkin silmien auringon valolta suojaamista varten teippasin aurinkolaseihin pahvin johon tein ohuet viirumaiset aukot, josta juuri oli nähtävissä edessä olevan pulkan perä. Niin mentiin silmät suojattuna 4 päivää. Aurinkolasit päässä aamulla makuupussin avaamisesta iltaan makuupussin sulkemiseen koko päivän ajan, ettei vaiva uusiutuisi. Viikko meni silmiä palautellessa ennen kuin pystyi lukemaan kompassia ja taas latua avaamaan.

Kellotin mielenkiinnosta tänään hiihdon aikana. Oikea käsi työntää sauvan lumeen keskimäärin 35 krt minuutissa eli 50 minuutin legin aikana 1750 krt. Päivän 8 legin aikana 14 000 krt. Aika hiihtokoneitahan tässä ollaan!
Tänään oli hyvä keli hiihtää. Aurinkoa, pikku pakkanen ja viisto takatuuli. Pääosin loivaa alamäkeä.

Heikot sortuu elon tiellä, mutta me jätkät senkun hiihdetään Gröönlannissa!

– Mika

Mikan RoboCop-lookki

4 Kommenttia

  1. Jäätävän hyvältä näyttää look ja pakaste pizzan himo taitaa olla kova. Alamäki kiihtyy ja matka lyhenee. Taidatte lauantai pizzan sijaan ehtiä perjantai pizzalle jos mono on syötillä.

  2. Voi ei, Mika! Onneksi lumisokeus meni ohitse. Kyllä teillä on melkoinen urakka ollut. Kuinkahan laihoja hiihtäjiä sieltä tulee takaisin… No ehkä voilla höystetyt ateriat ja suklaa estävät liiallista kuihtumista. Nauttikaa loppuun asti!

  3. Auts, kuulostaa kipeältä! Turvallista loppumatkaa! Täällä saa pitää arskoja 20 asteen auringossa, ei voi kesäisempää keliä olla. Terkkuja J, Marja

  4. kerran oon tuon saman kokenut vuoristossa. hiipi oireet salakavalasti kun aamuyöstä aamuun olin liian pitkään ilman laseja ja kivut alkoivat vasta iltapäivällä samalla tavalla kun siulla. kova jätkä kun oot painanut vaan hiihtopäivät läpi. suomalainenhan menee sisulla läpi vaikka harmaan kiven. tsemppiä loppuliukuun sihijuomahanojen ääreen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *