15.5.2019 / Päivä 10
distance 7.2 km
total: 143 km
2 legiä + kamojen kanto
korkeus/elevation: 700 m
sää/weather: aamulla/morning cloudy 14-16 m/s, iltapäivä/afternoon cloudy 12- 14 m/s. +7 C
sijainti/location: N 64.24.02 W 18.08.17, https://my.yb.tl/hankalajatka

Aamulla oli kova tuuli, mutta onneksi myötäinen. Ensimmäisen puoli tuntia saimme sujutella lumihangessa mukavaan alamäkeen, mutta sen jälkeen tulivat vastaan ensimmäiset sinisen jään alueet, eikä mennyt kauaa kun lumi muuttui kokonaan jääksi ja melko pian mudan ja jään sekoitukseksi. Rinne oli täynnä toinen toistaan syvempiä puroja joihin ahkiot takertuivat tai kaatuivat. Tai ne muuten vain ohjautuivat eri paikkaan mihin omistaja oli ne tarkoittanut. Tämä lienee sukua kiukuttelevan lapsen tarhaanviennille: ”ai nyt sä haluat mennä hieromaan itsesi täyteen mutaa?. ”okei nyt siis mennään makaamaan mahalleen vesipuroon”. jne.

Lopuksi kuitenkin päästiin kohtaan jossa jäätikkö loppuu ja maa alkaa. Ainoa ongelma oli, että se loppui kilometria aikaisemmin ja hankalampaan maastoon mitä 2017 edellisen Avotuntureiden retkikunnan aikana. Kämppä johon alunperin ajattelimme mennä yöksi on tehty 70-luvulla jäätikön reunaan. Sinne on tästä 6 km. Täyttä huijausta ja illuminaatin salaliittoa koko ilmastonmuutos!

Onneksi islantilaiset osaa: soitto jeeppifirmaan ja he totesivat meidän epätoivoiselle ryhmällemme: ”olkaa siellä, kyllä me pääsemme”. Siirryimme nyt kuitenkin paikkaan jossa on hieman vakaampaa maastoa kuin aivan jään reunassa ja panimme teltat pystyyn tähän. Huomenna nouto tulee jo 9ltä aamulla, joten saatamme päästä ihmisten aikaan Reykjavikiin syntien ja haureuksien äärelle. Huomenna vielä viimeinen päivitys sivistyksen(?) keskeltä. Retkikunnalla kaikki hyvin!

Morning we had strong tailwind. First 30 mins it was nice to ski downhills before first signs of blue ice, soon mixed with mud. Slope was filled with small rivers where our sledges got stuck or turned over all the time. It was like taking a kid with not so good day to daycare: playing with mud or going face down to nearest river.

Finally we got to the point where glacier ended and we were on the solid ground. Only problem was that this is 1km before expected and from place 2017 expedition exited glacier. Hut where we were supposed to go was built on the edge of glacier 1970s, and now it is 6km from it. So no signs of climate change, it is all conspiracy of illuminati or something.

Luckily icelanders can deliver: call to the firm supposed to pick us from hut and they said: ”no issue, just stay where you are and we’ll pick you up from there!”. So we pitched our tents and they’ll pick us from here 9 AM tomorrow to the sinful Reykjavik. Tomorrow we’ll give one last update from civilized (?) worl d.

VL

3 Kommenttia

  1. Onnittelut koko sakille huikeasta vaelluksesta ja aivan erityisesti onnea ensikertalaisille (kuten Annalle ❤) rohkeudesta lähteä ja taidoista pärjätä paikan päällä! Ainakin eilisestä runoilusta oli tulkittavissa, että olette olleet saumaton ja toisianne sopivasti täydentävä porukka ? Ja kiitos aktiivisesta blokin päivityksestä – sen välityksellä on ollut hieno seurata porukan etenemistä (kotisohvan lämmöstä ?).
    Muistakaahan tänään sitten ihmismäinen käytös siellä Reykjavikin ”syntien ja haureuksin äärellä” ?

  2. Annukalle 16.5. erityisterveiset ja onnittelut. Taas on vuosi pulkassa, nyt ahkiossa. Hyvää jatkoa loppumetreille!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *