Nice retkikuntamme kokoontui harjoitus- ja viimeistelyleirin merkeissä pirtsakassa pakkasäässä Taipalsaarella 16-18.2.2018. Aloitimme kokoontumalla paikalliseen ”baariin”,  missä kävimme retkikuntamme johtajan Ninan johdolla tiukan tietopaketin matkaan liittyviä asioita. Kävimme lävitse mm. Grönlantiin etukäteen lähtevien tavaroiden pakkaamisen ja aikataulun rahdin lähetykselle, hiihtopäivien kulun Grönlannissa, ensiapulaukun sisällön, turvallisuuteen liittyviä asioita, telttojen myrskypystytyksen, satelliittipuhelimien käyttöä ja monia monia muita todella tärkeitä asioita.

Myrskypystytyksen vaiheet… teoriassa

 

KOLMEN PÄIVÄN VARUSTE- JA KUNNONTARKASTUS EDESSÄ

Kun tiukka tietopalaveri oli saatu päätökseen, oli aika lähteä hiihtämään ja testaamaan mukaan mahdollisesti lähteviä varusteita. Tarkoitus oli, että jokaisella olisi vedettävänä noin 75 kiloa, sama mikä Grönlannissa on perässämme. Kaikki eivät olleet ihan varautuneet tähän painoon ja toiset taas olivat varanneet liikaakin painoa. Oli siis aika jakaa painoja ja pakata ahkiot täyteen niin varusteita kuin lisäpainoja. Lisäpainoina toimitavat kahvakuulat, levypainot, täytetyt kanisterit, ekstra vaatteet ja varusteet sekä ruuat. Ja sitten lähdettiin matkaan… Taisi olla ensimmäinen kerta kaikille, paitsi Ninalle, kun vedimme kahta ahkiota perässämme. Yllättävän mukavan tuntuinen, ollakseen usean metrin mittainen pötkö perässä. 🙂

Pulkka täyttyi varusteilla, kahvakuulilla ja muulla tärkeällä

Alku sujui mallikkaasti ja aloitimme heti harjoittelun alamäkilaskulla kahden ahkion kanssa. Siinä onkin hiukan enemmän tekemistä kuin yhden ahkion kanssa, mutta hyvin selvisimme alas järven jäälle. Ensimmäisenä iltana hiihdimme lumisella jäällä  otsalamppujen kanssa vajaat kolme tuntia ja sen jälkeen pystytimme teltan ja ryhdyimme iltatoimiin: lumen sulattamiseen ja ruuan valmistamiseen. Ei siis tuntunut vielä pahalta vetää noin 80 kiloista ahkiota perässä. Hiihtokilometrejä kertyi noin 6 km.

Minna otti legitauot rennosti

Seuraavana aamuna herätys oli klo 06.00 ja teimme aamutoimet kuten aina. Klo 08.00 aloitimme turvallisuusharjoittelun harjoittelemalla railopelastautumista sekä jäätiköllä köysistössä liikkumista. Saimme hyvän koulutuksen siihen, miten toimia, jos joku tippuu railoon. Grönlannissa pari ensimmäistä päivää tulee olemaan railoriskialuetta ja mahdollisesti tulemme etenemään köysistössä. Alun etenemme jääraudoilla, koska edessä on reipasta nousua painavien ahkioiden kanssa (toimituksen lisäys: ja todennäköisesti alku on paljasta jäätä).

Harjoittelun jälkeen alkoi jo etukäteen tiedossa ollut pitkä hiihtopäivä ja klo 08.45 lähdimme liikkeelle. Kaksi ensimmäistä legiä (poikkeuksellisesti legi on 1 tunnin hiihto + 10 min tauko) tuntuikin menevän loistavasti runsaasta lumesta ja painavista ahkioista huolimatta, mutta sitten sääolot tekivät tempun: lumen alta alkoi paljastua vettä, mikä tarttui suksiemme karvoihin&ahkoihin ja tämä teki hiihdosta todella raskaan. Voin sanoa, että hikikarpaloilta ei säästytty!  Siinä alkoi jo 3. ja 4. legin aikana huumorikin vähentyä ja itse mietin useampaan kertaan, että jätän kahvakuulat järven jäälle! No näin ei kuitenkaan tapahtunut…vaan matka jatkui sopivalla vauhdilla.

Todennäköisesti tutuksi käyvä näky: hiihtävät selät

Illan hämärtyessä viimeisen legin aikana meillä oli vielä kaksi autotien ylitystä, mikä tarkoitti sitä, että kannoimme ahkiot tien yli. Mutta eipä siinä vielä kaikki, sillä  viimeisen ylityksen jälkeen illan pimeydestä alkoi paljastua näppärän näköinen ylämäki! Ahkioita veti yksi ja kaksi työnsi niitä mäkeä ylös! Tämä se vasta hapotti! Mutta tällaista meillä on odotettavissa Grönlannissa siis heti matkamme alussa. Eli täydellinen päivän lopetus. 🙂 Päivämme päättyi klo 19.30 ja oli aika rakentaa telttakylämme ja siirtyä ihanan väsyneenä telttaan syömään ja lepäämään. Hiihtokilometrejä kertyi noin 22 km. Takana siis erittäin onnistunut testipäivä!

Harjoitusleirin viimeinen aamu

Viimeisenä aamuna lähdimme vielä  vajaan 8 kilometrin hiihdolle ja saavuimme samaan paikkaan, mistä matkamme oli alkanut. Mutta nyt edessä oli vielä ylämäki, minkä pari päivää sitten olimme laskeneet alas. Loistava lopetus, jälleen ylämäkeä. 🙂

Kun olimme purkaneet ahkiot, harjoittelimme lopuksi vielä pumppuhaulikon käyttöä ja ampumista Jaakon opastuksella. Meillä tulee olla valmiudet toimiseen, jos kohtaamme jääkarhun. Mukava päätös leirille päästä ampumaan. 🙂

 

LOPPUMIETELMÄT

Lopputuloksena voisin sanoa, että harjoitusleiri onnistui erinomaisesti! Huomasin, mitä vielä pitää tehdä oman valmistautumisen kanssa, mitä varusteita ei oteta mukaan ja mitä pitää vielä ostaa. Sain loistavia vinkkejä muilta varusteista ja ruuista.

Muutamia havaintoja tapahtumista: Sannin sukset sekä makuualusta hajosi, minun ruokatermarissa ei ruoka pysynyt lämpimänä 7 tuntia, ei kannata ottaa mitään turhaa mukaan, lisää legieväitä, juotava ja syötävä ”pakostakin”, juotava lämmintä, muista rasvata huulet, paremmat sormikkaat/hanskat teltan kokoamiseen jne.

Retkikunta jatkaa valmistaumista ja osa tavaroistamme aloittaa jo matkan nyt maaliskuussa kohti Grönlantia. Enää vain 7 viikkoa ja kauan odotettu seikkailumme alkaa, wau!

(Voitte seurata matkaamme Ankarat avotunturit -blogista. :))

Harjoitusleiriterkuin,
Minna

 

Frida teki myös videopätkän harjoitusleiristä!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *