JOHDATUS ARKTISEEN HIIHTOVAELTAMISEEN -KURSSI, SOLVALLA-NUUKSIO 24.–25.1.2015

Solvallan urheiluopistolla Nuuksiossa pidettiin viikonloppuna johdatuskurssi arktiseen hiihtovaeltamiseen. Paikalla meitä oli toistakymmentä talvivaeltamisesta kiinnostunutta kurssilaista.

IMG_0631_900

Ohjelma alkoi aamuyhdeksältä teoriaosuudella, jossa Vaiska kertoi mm. puuttomasta tunturialueesta ja arktisista seuduista vaellusalueena, liikkumisesta, majoittumisesta (telttaan sekä lumeen), varusteista, muonituksesta ja toiminnasta hätätilanteissa. Tilaisuus oli varsin vapaamuotoinen ja kurssilaiset saivat samalla esittää mieleen nousseita kysymyksiä.

Iltapäivällä aloitettiin harjoitusretken valmistelut jakamalla ahkiot, teltat ja keittimet. Edellisenä yönä oli satanut useita senttejä lunta ja oli muutama aste pakkasta, joten keli oli varsin sopiva talviretkeilyyn.

IMG_0637_900Hiihdeltiin noin kuusi kilometriä Pitkäjärven jäällä ja majoituttiin järven eteläpäähän. Jokainen telttakunta toimi illan itsenäisesti ja sai samalla kokemusta mm. teltan lämmittämisestä keittimellä.

IMG_0646_900Aamulla telttakunnille hyvää harjoitusta oli aamutoimien aikatauluttaminen, jotta jokainen on samaan aikaan valmiina lähtöön, eikä ketään tarvitse pakkastuulessa seistä odottelemassa.

Lopuksi katsottiin yhdessä mm. teltan oikeaoppinen pakkaaminen ahkion päälle, kun kaaret jätetään osittain tunneleihin ja routamatto telttaan sisälle. Vaiska esitteli myös kehittelyn loppumetreillä olevaa arktisiin oloihin soveltuvaa telttamallia, sekä ahkioita ja muita varusteita.

IMG_0669_900Hiihdeltiin takaisin, tehtiin varustehuolto, jonka jälkeen kotiin paluu.

Kurssilta sai erinomaisia oppeja tunturihiihtovaellusten toimintatavoista, tekniikoista, välineistä ja rutiineista. Samalla tapasi erittäin mukavia, samanhenkisiä ihmisiä ja monet meistä jo odottivatkin kevään hiihtovaelluksia Skandinavian suurtuntureille.

Kurssiterveisin,
Tero Lähde

(Kuvat ja teksti: Tero Lähde)

– – –

Kurssit ovat pitäneet meitä kouluttajia sen verran kiireisenä, että kaikesta ei olla ehditty kirjoittamaan. Johdatus-kursseja vedettiin jo edeltävänä viikonloppuna 17.-18.1. Messilässä ja Syötteellä. Ohessa pari kuvaa Syötteen postikorttimaisemista, ja linkkin Satunnaisena haahuilijana tunnetun Tapanin raporttiin samasta paikasta:

15-01-16EOS 6D9333_600 15-01-18EOS 6D9346_600

Satunnaisen haahuilijan perusteellinen raportti Syötteeltä.

(Kuva ja teksti: Jaakko Heikka)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *