• Aiempi kokemus:
    tunturivaellus
  • Fyysinen vaativuus: 3/5
  • Tekninen vaativuus: 3/5

Ankarat avotunturit -koulutusohjelman huipennuksena on joukko vaativia hiihtoretkikuntia eripuolille Arktista. Tulen ja jään maa, Islanti, on haastava ja mielenkiintoinen ympäristö myös hiihtovaeltajalle. Erityisesti Euroopan suurin jäätikkö, Vatnajökull, tarjoaa mahdollisuuksia upeisiin hiihtovaelluksiin.

8100km2 laajuinen Vatnajökull kattaa 8 % saaren pinta-alasta ja muodostaa myös Euroopan suurimman kansallispuiston ytimen. Jäätikön laki on n. 1500 metrin korkeudessa ja sen eteläkärjestä löytyy Islannin korkein vuori Hvannadalshnjúkur (2110m). Varsinkin jäätikön itäosissa saa nauttia omasta rauhastaan näkemättä muita kulkijoita.

Meri-ilmasto tekee Vatnajökullin säistä erittäin vaihtelevia ja vaativia, mutta toukokuussa talven pahin myrskykausi on ohi ja säät ovat pääosin parempia. Lämpötila on tyypillisesti hieman pakkasen puolella, mutta jäätikön reunoilla vesi- ja räntäsade voi kastella vaeltajat ja myös erittäin kovat myrskytuulet ovat mahdollisia. Monien kokeneiden seikkailijoiden mielestä olosuhteet Islannissa vastaavat Patagonian jäätiköitä.

Retkikuntaan osallistuvan tulee olla osallistunut aiemmin tunturivaelluksellemme. Poikkeustapauksissa osallistuminen tunturivaellukselle on mahdollista myös samana vuonna ennen retkikuntaa.

Osallistujilta edellytetään hyvää fyysistä kuntoa ja vaativalle arktiselle hiihtovaellukselle sopivia varusteita. Tarvittavia varusteita on mahdollista myös vuokrata. Osallistujan tulee olla täysi-ikäinen. Alle 18-vuotiaat ovat tervetulleita täysi-ikäisen holhoojan seurassa.

Hinta sisältää:
– opastuksen
– maakuljetukset Islannissa (Reykjavik-Reykjavik)
– majoituksen Hoffelissa (1 yö, 2 hengen huoneet)
– Grimmsfjallin autiotuvan käytön jäätiköllä (1 yö)
– ahkiot ja keitinlaatikot
– vaelluksella tarvittavat retkikunnan yhteiset erikoisvarusteet

Retkikunta on siis valmis paketti Reykjavikista jäätikön yli ja takaisin Reykjavikiin. Muut matkat ja majoitukset kukin osallistuja varaa itse. Se onnistuu helposti ja autamme mielellämme näiden varaamisessa. Lisätietoa infotilaisuudessa.

Retkikunnan minimiryhmäkoko on 6 henkilöä.

Retkikunnassa noudatetaan Ankarat avotunturit matkaehtoja.

Ilmoittaudu suoraan sähköpostilla info@avotunturit.fi

Retkikunta kokoontuu Reykjavikissa aamulla, josta siirrymme autokuljetuksilla yöksi pieneen Hoffelin kylään. Matkalla ehditään tutustua kehätien varrella oleviin nähtävyyksiin. Hoffelista siirrymme seuraavana päivänä mieleenpainuvalla maastoautomatkalla iskuetäisyydelle jäätiköstä.

Retkikunnan tavoitteena on ylittää jäätikkö kaakosta länteen, jolloin hiihtomatkaa kertyy noin 150 kilometriä. Matkalla vieraillaan Grímsvötn-tulivuoren (1725m) kalderan reunalla. Hiihtoon varataan aikaa 11 vuorokautta. Tyypillisenä hiihtopäivänä hiihdetään 7-8 tuntia ja yöt vietetään teltoissa. Grímsfjall-vuorella on mahdollista yöpyä jäätikön keskellä paikallisessa autiotuvassa ja saunoa yhdessä maailman erikoisimmista saunoista!

Paluumatka Reykjavikiin ylämaiden halki tapahtuu rouhealla super-jeepillä. Suosittelemme hiihdon jälkeen viettämään vapaapäivän Reykjavikissa ennen paluulentoa Suomeen – tai viipymään vaikka vähän pidempäänkin, kun on kerran niin kauas matkustanut.

Retkikunnan suunnittelu aloitetaan infotilaisuudella loppuvuodesta 2024. Pakollinen harjoitusretki hiihdetään 15.-16.2.2025.

Lähde matkaan!