• Aiempi kokemus:
    Johdatus-kurssi
  • Fyysinen vaativuus: 2/5
  • Tekninen vaativuus: 2/5

Hiihtovaellus Sarekissa on klassikko, eikä suotta! Tämä vaellus vie sinut Skandinaavian suurimman tiettömän erämaa-alueen sydämeen Sarekin vuorten juurelle.

Tunturivaelluksilla pääset viemään aiemmin opitut tiedot ja taidot käytäntöön. Samalla pääset tutustumaan upeisiin maisemiin ja vaativiin vaellusympäristöihin hyvässä porukassa oppaan johdolla. Tunturivaellus antaa valmiudet vastaavien hiihtovaellusten itsenäiseen toteuttamiseen ja vaativiin arktisiin retkikuntiin osallistumiseen.

Sarekin, Stora Sjöfalletin ja Padjelantan kansallispuistot muodostavat pääosan Laponian maailmanperintökohteesta ja tälle reissulla ehdimme pistäytyä kaikissa kolmessa. Näistä Sarek on syrjäisen ja jylhin. Erämaa-alueella ei ole juurikaan merkittyjä reittejä tai tupia, mutta jylhää tunturiluontoa sitäkin enemmän. Alue tunnetaan syystäkin pohjoismaiden parhaana arktisena simulaattorina.

Osallistujilta edellytetään Johdatus arktiseen hiihtovaeltamiseen -kurssin suoritusta. Lisäksi edellytetään kohtalaista fyysistä kuntoa, seikkailumieltä, vaativiin talvioloihin sopivaa vaatetusta, lämmintä makuupussia, makuualustaa, tunturihiihtovälineitä ja muita retkellä tarvittavia välineitä. Tarvittavia varusteita on myös mahdollista vuokrata. Alle 18-vuotiaat ovat tervetulleita täysi-ikäisen holhoojan seurassa.

Hinta sisältää:
– opastuksen
– vaelluksella tarvittavan ahkion
– talviteltan varusteineen (jaettu parin kanssa)
– keittimet, polttoaineen ja keitinlaatikon (jaettu parin kanssa)
– retkikunnan yhteisen erikoisvarustuksen

Vaelluksen minimiryhmäkoko on 6 henkilöä, maksimi 8 henkilöä.

Vaelluksilla noudatetaan Ankarat avotunturit matkaehtoja.

Vaellus alkaa Ritsemin ”kylästä”* klo 12:00. ”Kylä” muodostuu lähinnä yksityisistä mökeistä ja STF:n tunturiasemasta. Parkkipaikalla valmistelemme ja pakkaamme varusteet sekä kertaamme reittisuunnitelman. Retkilounaan jälkeen siirrymme suksille.

Ensimmäisenä päivänä ylitämme valtavan Akka-järven ja leiriydymme Ahkkan, Ruotsin kauneimmaksi kehutun tunturin, juurelle. Seuraavina päivinä matka jatkuu laaksoja seuraillen Sarekin ja erämaan sydämeen. Sään salliessa reittimme kiertää Sarekin nimikkomassiivin sivuitse ja Ruohtes-massiivin ympäri. Toiseksi viimeisenä päivänä seuraamme jokivartta takaisin Ahkkajärven rantaan. Viimeiselle päivälle jää vielä pitkä järvenselän ylitys.

Päivittäin hiihdetään 7-8 tuntia ja matkaa kertyy viikon aikana reilut 100 kilometriä. Yöt vietetään teltoissa.

Hiihto päättyy Ritsemiin, mutta loppufiilistelyt voidaan tehdä takkatulen ja lämpimän ruuan äärellä Stora Sjöfalletin ravintolassa yhteisen lounaan merkeissä.

* Kannustamme kimppakyyteihin ja autamme niiden järjestelyissä. Jos sinulla ripaus seikkailumieltä, perille pääsee myös julkisilla! Gällivaaraan pääsee junalla (esim. Tukholmasta ja Luleåsta), ja sieltä on edelleen sesonkiaikana bussiyhteys Ritsemiin.

Lähde matkaan!