• Aiempi kokemus:
    Johdatus-kurssi
  • Fyysinen vaativuus: 1,5/5
  • Tekninen vaativuus: 2/5

Keväällä 2023 lisäämme tarjontaamme hiihtovaellusten lisänä tunturikalastuksen!

Lähde hiihtäen mukaan Suomen parhaille tunturikalastuskohteille. Toteutamme hiihtovaelluksen käsivarren suurtunturialueella, kalastaen alueen parhailla rautu- sekä harjuspaikoilla.

Retki toteutetaan huhtikuussa, jolloin kelit ovat usein aurinkoiset, hanget kantavia ja kala syönnillään! Päivisin lämpötila voi hyvinkin nousta jo plussan puolelle, mutta yöllä pakkanen voi paukkua vielä talven lukemissa. Retki tehdään normaalina hiihtovaelluksena, eli kaikki varusteet kulkevat ahkiossa. Päivämatkat ovat kuitenkin lyhyehköjä, jolloin ehdimme nauttia kevätauringosta jäällä pilkkien. Vaelluksen aikana pääsemme narraamaan kaloja useammalla eri järvellä, kokeneen tunturikalastajan opastamana.

Maasto on alueella vaativahkoa, vaihtelevaa tunturimaastoa. Reitti kulkee pääosin laaksoja pitkin, mutta mahtuu matkan varrelle muutama nousukin. Leiriydymme teltoissa järven jäällä, jolloin vettä on aina saatavilla eikä sitä tarvitse lumesta sulattaa. Näin säästämme aikaa leiritoimissa ja voimme senkin ajan käyttää kalastamiseen, vaikka sitten teltan absidista! Alueella on myöskin mahdollisuus koviin tuuliin, jopa myrskyihin. Myrskyn yllättäessä, pystymme käyttämään telttoja pilkkisuojina.

  • AJANKOHTA: Alustavasti huhtikuussa 2025
  • HINTA: 715 €
  • OSIO:

Osallistujilta edellytetään ”Johdatus arktiseen vaeltamiseen” -kurssin suoritusta. Lisäksi edellytetään kohtalaista fyysistä kuntoa, seikkailumieltä, vaativiin talvioloihin sopivaa vaatetusta, lämmintä makuupussia, makuualustaa, hiihtovälineitä ja muita retkellä tarvittavia välineitä (ml. kalastusvälineet). Tarvittavia varusteita on myös mahdollista vuokrata – kysy! Alle 18-vuotiaat ovat tervetulleita täysi-ikäisen holhoojan seurassa.

Hinta sisältää:
– opastuksen
– autokuljetuksen Kilpisjärven kylältä aloituspisteeseen
– Toskaljärvelle Enontekiön erämaa 1551-vapalupa
– kairat, 2kpl (muu kalastusvälineistö omasta takaa, saa vuokrattua – kysy!)
– vaelluksella tarvittavan ahkion
– talviteltan varusteineen (jaettu parin kanssa)
– keittimet, polttoaineen ja keitinlaatikon (jaettu parin kanssa)
– retkikunnan yhteisen erikoisvarustuksen

Vaelluksen minimiryhmäkoko on 6 henkilöä, maksimi 8 henkilöä.

Vaelluksilla noudatetaan Ankarat avotunturit matkaehtoja.

Vaellus toteutetaan yhteistyössä Outdoor Artisansin kanssa. Oppaana toimii kokenut hiihtovaeltaja ja tunturikalastaja Antti Siltala.

Tapaamme 1.4.2023 klo 9.00 Kilpisjärven luontokeskuksella. Tästä siirrymme autokuljetuksella Norjan puolelle. Tien varressa laitamme sukset jalkaan, ahkiot perään ja lähdemme hiihtämään kohti ensimmäistä rautujärveä.

Reissun kulku tapahtuu siten, että aamut käytetään kalastukseen, hyödynnetään aamusyönti. Lounas (noin klo 11) syödään leirissä, sen jälkeen puretaan leiri ja lähdetään päivän siirtymälle. Riippuen päivämatkan pituudesta, voidaan leiriin saavuttua vielä kalastaa ja tehdä reikiä valmiiksi seuraavaa aamua varten. Kalaan kannattaa herätä aamuvarhain, paras syöntijakso ajoittuu usein aamuun tai aamupäivälle.

Leiriydymme jäällä, jolloin vettä on aina saatavilla, eikä lumen sulatteluun tarvitse käyttää aikaa. Voimme myöskin pilkiä teltoissa, jos keli menee kovaksi.

Vaellus päättyy Kilpisjärven Luontotalon parkkipaikalle alkuiltapäivästä 8.4. Ennen kotimatkaa pakataan vielä varusteet ja nautitaan yhteinen päätösateria (omakustanteinen).

Alueella saa muutoin pilkkiä jokamiehenoikeudella, mutta Toskaljärvelle tarvitaan Enontekiön erämaa 1551-lupa. Lupa sisältyy vaelluksen hintaan.

* Matka kotoa Kilpisjärvelle ja takaisin ei sisälly hintaan. Kannustamme kimppakyyteihin ja autamme niiden järjestelyissä. Lisäksi oppaan kyydissä on mahdollista päästä esim. Rovaniemeltä tai Kolarista hintaan 20 euroa / suunta. Tälle vaellukselle pääset kätevästi julkisilla: Hyppää vaikka yöjunaan Kolariin ja ota sieltä, tai etelämpää, bussi Kilpisjärvelle. Sama onnistuu myös takaisinpäin!

Lähde matkaan!