• Aiempi kokemus:
    Johdatus-kurssi
  • Fyysinen vaativuus: 1,5/5
  • Tekninen vaativuus: 2/5

Keväällä 2024 hiihdetään jälleen rautujen perässä – tällä kertaa Rastigaisan tunturiylängöllä!

Lähde hiihtäen mukaan Norjan tunturikalastuskohteille. Toteutamme hiihtovaelluksen Pohjois-Norjan Rastigaisan suurtunturialueella, kalastaen alueen parhailla rautu- sekä taimenpaikoilla.

Retki toteutetaan maaliskuun lopulla, jolloin kelit ovat usein aurinkoiset, hanget kantavia ja kala syönnillään! Päivisin lämpötila voi hyvinkin nousta jo plussan puolelle, mutta yöllä pakkanen voi paukkua vielä talven lukemissa. Retki tehdään normaalina hiihtovaelluksena, mutta päivämatkat ovat lyhyehköjä, jolloin ehdimme nauttia kevätauringosta jäällä pilkkien. Muutama päivänä pysymme myös samalla järvellä, jolloin voi keskittyä täysin pilkkimiseen tai vaikka päiväretkeilyyn. Vaelluksen aikana pääsemme narraamaan kaloja useammalla eri järvellä, kokeneen tunturikalastajan ja kalastusoppaan opastamana.

Maasto on alueella vaativahkoa, vaihtelevaa tunturimaastoa. Reitti lähtee Leavvajohkan silla kupeesta ja nousee koko matkan kohti Rastigaisi-tunturia ja sen kupeessa olevalle Geaidnojavrrille. Alun nousun jälkeen liikumme ylängöllä lyhyitä päivämatkoja. Leiriydymme teltoissa järven läheisyydessä, jolloin vettä on aina saatavilla eikä sitä tarvitse lumesta sulatella. Näin säästämme aikaa leiritoimissa ja voimme senkin ajan käyttää kalastamiseen, vaikka sitten teltan absidista! Alueella on myöskin mahdollisuus koviin tuuliin, jopa myrskyihin. Myrskyn yllättäessä, pystymme käyttämään telttoja pilkkisuojina.

Osallistujilta edellytetään ”Johdatus arktiseen vaeltamiseen” -kurssin suoritusta. Lisäksi edellytetään kohtalaista fyysistä kuntoa, seikkailumieltä, vaativiin talvioloihin sopivaa vaatetusta, lämmintä makuupussia, makuualustaa, hiihtovälineitä ja muita retkellä tarvittavia välineitä (ml. kalastusvälineet). Tarvittavia varusteita on myös mahdollista vuokrata – kysy! Alle 18-vuotiaat ovat tervetulleita täysi-ikäisen holhoojan seurassa.

Hinta sisältää:
– opastuksen
– autokuljetuksen Rovaniemeltä aloituspisteelle ja takaisin
– kairat, 2kpl (muu kalastusvälineistö omasta takaa, saa vuokrattua – kysy!)
– vaelluksella tarvittavan ahkion
– talviteltan varusteineen (jaettu parin kanssa)
– keittimet, polttoaineen ja keitinlaatikon (jaettu parin kanssa)
– retkikunnan yhteisen erikoisvarustuksen

Hintaan ei sisälly kalastuslupa. Sen (lupa LEB54) voi ostaa Fefon sivuilta:
https://www.natureit.no/en/map/fishing/53

Vaelluksen minimiryhmäkoko on 6 henkilöä, maksimi 8 henkilöä.

Vaelluksilla noudatetaan Ankarat avotunturit matkaehtoja.

Vaellus toteutetaan yhteistyössä Outdoor Artisansin kanssa. Oppaana toimii kokenut hiihtovaeltaja ja kalastusopas Antti Siltala.

1. päivä, la 23.3.2024:
– 7:20 Opas noutaa teidät Rovaniemeltä klo 7:20 saapuvalta junalta ja lähdemme ajamaan kohti Inaria.
– Lounastauko, mahdollisuus tutustua saamelaismuseo Siidaan.
– Omalla kyydillä saapuville tapaaminen Siidassa klo 12.00.
– Inarissa varusteiden tarkastus ja pakkaaminen hiihtovalmiiksi.
– 15:00-17:00 ajomatka vaelluksen aloituspaikalle Norjaan.
– 17:30 hiihtovaelluksen aloitus, hiihdämme 2-4 legiä (n .5km, 100-150m nousua) ja majoitumme
2. päivä, su 24.3: matka jatkuu Geaidnujavrille, n.10km, 300m nousua
3. päivä, ma 25.3: Geaidnujavri, 0km
4. päivä, ti 26.3.: Geaidnujavri – Gurrojavri 4km
5. päivä, ke 27.3.: Gurrojavri 0km
6. päivä, to 28.4.: Gurrojavri – Coarvvosjavri, 5km
7. päivä, pe 29.4.: Coarvvosjavri, 0km
8. päivä, la 30.3.: Coarvvosjavri – Geaidnujavri 3km
9. päivä, su 31.3.: Geaidnujavri – Leavvajohka 15km, 450m laskua
– hiihto takaisin autolle
– startti paluumatkalle noin klo 14:00
– 14:00-20:00 ajaminen Rovaniemelle klo 20:57 lähtevään junaan

Reissun kulku tapahtuu siten, että aamut käytetään kalastukseen, hyödynnetään aamusyönti. Lounas (n. klo 11) syödään leirissä, sen jälkeen puretaan leiri ja lähdetään päivän siirtymälle. Riippuen päivämatkan pituudesta, voidaan leiriin saavuttua vielä kalastaa ja tehdä reikiä valmiiksi seuraavaa aamua varten. Osa päivistä käytetään vain kalastamiseen, jolloin leiriä ei siirretä. Kalaan kannattaa herätä aamuvarhain, paras syöntijakso ajoittuu usein aamulle tai aamupäivälle. Leiriydymme jään läheisyydessä, jolloin vettä on aina saatavilla eikä lumen sulatteluun kulu aikaa.

Alueella tarvitaan kalastuslupa, jonka voi ostaa fefon sivuilta: https://www.natureit.no/en/map/fishing/53, lupa on LEB54.

* Tälle vaellukselle pääset kätevästi julkisilla, sillä loppu matkan voit kulkea oppaan kyydissä. Riittää, että saavut esimerkiksi yöjunalle Rovaniemelle, tai hyppäät kyytiin Ivalosta tai Inarista. Paluumatkalle ehdit Rovaniemelle sunnuntaina 31.3. klo 20:57 lähtevään yöjunaan. Kannustamme myös kimppakyyteihin ja autamme niiden järjestelyissä.

Lähde matkaan!