• Aiempi kokemus:
    Johdatus-kurssi
  • Fyysinen vaativuus: 2/5
  • Tekninen vaativuus: 2/5

Tervetuloa hiihtovaelluksen Itäkairan maisemiin tarunhohtoiselle Korvatunturi‎lle. Vaellus tapahtuu sydäntalvella helmikuun alussa.

Sydäntalvi asettaa omat haasteensa: Päivä on vielä lyhyt, pakkanen voi paukkua kolmessa kympissä ja metsäisessä maastossa joutuu todennäköisesti tarpomaan pehmeässä hangessa. Mutta onhan sydäntalvi myös mielettömän kaunis: tykkylumen verhoamat kuuset, matalalta paistava talvinen aurinko, tähtitaivas ja revontulet sekä rikkoutumaton erämaan rauha. Kyllä sinne kannataa lähteä! Kuvat puhukoot puolestaan.

Osalla reittiä voimme hyödyntää rajavartioiden kelkkauraa, mutta ison osa matkasta hiihdämme umpihangessa omia latujamme. Umpihangen lisäksi kova pakkanen voi tehdä hiihtämisestä haastavaa. Tämän vuoksi vaellus saattaa olla fyysisesti verraten vaativa, mutta onneksi ladunavausvuoroja voidaan jakaa porukassa. Yöpyminen tapahtuu teltoissa retkikuntatyyliin, mutta toisinaan voimme käyttää alueen autiotupia taukopaikkoina ja istua porukalla saman pöydän ääressä.

Osallistujilta edellytetään ”Johdatus arktiseen vaeltamiseen” -kurssin suoritusta. Lisäksi edellytetään kohtalaista fyysistä kuntoa, seikkailumieltä, vaativiin talvioloihin sopivaa vaatetusta, lämmintä makuupussia, makuualustaa, hiihtovälineitä ja muita retkellä tarvittavia välineitä. Tarvittavia varusteita on myös mahdollista vuokrata. Alle 18-vuotiaat ovat tervetulleita täysi-ikäisen holhoojan seurassa.

Hinta sisältää:
– opastuksen
– rajavyöhykeluvan Korvatunturille
– vaelluksella tarvittavan ahkion
– talviteltan varusteineen (jaettu parin kanssa)
– keittimet, polttoaineen ja keitinlaatikon (jaettu parin kanssa)
– retkikunnan yhteisen erikoisvarustuksen

Vaelluksen minimiryhmäkoko on 6 henkilöä.

Vaelluksilla noudatetaan Ankarat avotunturit matkaehtoja.

Vaellus toteutetaan yhteistyössä Outdoor Artisansin kanssa. Vaelluksella on mukana kaksi opasta.

Vaellus alkaa kokoontumisella Savukoskella* 3.2. klo 10:00. Sieltä jatkamme autoilla Kemihaaraan, jossa tie päättyy ja erämaa alkaa. Jokaisen ei kannata ajaa viimeistä pikkutietä omalla autollaan, vaan osa autoista kannattaa jättää Savukoskelle.

Ensimmäisten päivien aikana hiihdämme vanhaa kelkkauraa seuraillen Korvatunturinmurustan lähelle. Jos voimia on ja sää suosii, voimme tehdä vielä iltaretken Korvatunturinmurustalle. Alkumatkan reitti kulkee upeiden kynttiläkuusikoiden lomassa.

Sään salliessa kolmantena päivänä suuntaamme päiväretkelle Korvatunturille! Reitti seuraa osan matkaa rajavartioiden kelkkauraa upeiden mäntymetsien läpi ennen nousua itse Korvatunturiin. Tunturista avautuu upeat näköalat ja nimensä ja terveisensä voi kirjoittaa Joulupukin konttorin vieraskirjaan, jonka jälkeen palaamme leiriin. Pitkää päivää keventää se, että mukana ei tarvitse kiskoa kaikkea varustetta, vaan päiväreppu riittää.

Aikataulun ja kelin salliessa kierrämme paluumatkalla omia latujamme toiselle alueen paljaslakisista tuntureista eli Naltiotunturille. Tämä osuus seurailee verraten helppohiihtoisia upeita avosoita. Naltiotunturista matka jatkuu Vieriharjun autiotuvan tuntumaan, jossa huuhdomme reissun hiet autiotuvan tunnelmallisessa saunassa ja varmasti virkistävässä Vierihaarassa. Viimeiselle päivälle jää vielä pieni huikonen takaisin Kemihaaraan. Reissu päätetään Savukoskelle yhteiselle päätösaterialle.

* Tälle vaellukselle pääset kätevästi myös julkisilla: hyppää vaikka yöjunaan Kemijärvelle ja autamme sinut Kemijärveltä vaelluksen aloituspaikalle. Sama onnistuu myös takaisinpäin! Kannustamme myös kimppakyyteihin ja autamme niiden järjestelyssä.

Lähde matkaan!