• Aiempi kokemus:
    Johdatus-kurssi
  • Fyysinen vaativuus: 2/5
  • Tekninen vaativuus: 2/5

Talvikauden 23-24 avaa kaamosvaellus Käsivarren erämaassa! Tällä kertaa tavoitteena ei ole Halti, vaan legendaarinen Kekkosen kämppä, jossa yövymme ja saunomme. Teeman mukaisesti pyrimme myös huiputtamaan Saivaaran, jolta löytyy UKK:n muistolaatta.

Kaamosvaellus on oma, hieno lajinsa: hämärää valoisaa on vain kuutisen tuntia päivässä ja pakkanen voi paukkua neljässäkympissä… Toisaalta kaamos on myös mielettömän kaunista: lyhyt päivä on pelkkää jatkuvaa pastellinsävyistä auringonlaskua, kuu loistaa, revontulet loimuavat taivaalla eikä erämaan rauhaa riko juuri mikään.

Reittimme seurailee laaksoja, mutta Käsivarren erämaassa riittää myös nousuja eli ahkionveto ei ole aivan helppoa, mutta kaamosaikaan pidämme hiihtopäivät kohtalaisen lyhyinä. Kova pakkanen ja pimeys voivat kuitenkin tehdä reissusta haastavan eli perustaitojen ja varustuksen on oltava kunnossa. Yöpyminen tapahtuu retkikuntatyyliin teltoissa, mutta tähän kaamosreissuun mahtuu myös pientä luksusta puolivälin saunallisen tupayön muodossa…

Tunturivaelluksilla pääset viemään aiemmin opitut tiedot ja taidot käytäntöön. Samalla pääset tutustumaan upeisiin maisemiin ja vaativiin vaellusympäristöihin hyvässä porukassa oppaan johdolla. Tunturivaellus antaa valmiudet vaativiin arktisiin retkikuntiin osallistumiseen ja vastaavien hiihtovaellusten itsenäiseen toteuttamiseen.

Osallistujilta edellytetään ”Johdatus arktiseen vaeltamiseen” kurssin suoritusta. Lisäksi edellytetään kohtalaista fyysistä kuntoa, seikkailumieltä, vaativiin talvioloihin sopivaa vaatetusta, lämmintä makuupussia, makuualustaa, tunturihiihtovälineitä ja muita retkellä tarvittavia välineitä. Tarvittavia varusteita on myös mahdollista vuokrata. Alle 18-vuotiaat ovat tervetulleita täysi-ikäisen holhoojan seurassa.

Hinta sisältää:
– opastuksen
– vaelluksella tarvittavan ahkion
– talviteltan varusteineen (jaettu parin kanssa)
– keittimet, polttoaineen ja keitinlaatikon (jaettu parin kanssa)
– retkikunnan yhteisen erikoisvarustuksen
– tupayön ja saunan Porojärvellä Kekkosen kämpällä

Vaelluksen minimiryhmäkoko on 6 henkilöä.

Vaelluksilla noudatetaan Ankarat avotunturit matkaehtoja.

Vaellus alkaa Kilpisjärveltä, jonne on hyvät julkiset kulkuyhteydet*. Aloitamme Kilpisjärvellä aamulla varusteiden valmistelemisella ja pakkaamisella klo 08. Suksille siirrytään n. klo 10, jotta voimme hyödyntää kaamosajan lyhyen päivän. Kilpisjärvelle on siis syytä saapua jo edellisenä iltana.

Kaamosaikaan muut liikkujat ovat harvassa ja hiihdämme pääosin omia latujamme tikkureitin ulkopuolella todellisessa erämaan rauhassa. Menomatkalla hiihdämme upean Meekon laakson kautta. Pyrimme juhlistamaan uutta vuotta Porojärven rantaan Kekkosen kämpälle saunanlämmityspuuhiin ja viettämään leppoisaa tupayötä. Paluumatkamme kulkee mahtavan Dierpmesvaggin kautta ja sään salliessa käymme paluumatkalla myös Saivaaran huipulla. Vaellus päättyy Kilpisjärvelle iltapäivällä.

Vaelluksen aikana hiihdämme päivittäin 6-7 tuntia ja yöpyminen tapahtuu teltoissa, yhtä tupayötä lukuunottamatta. Matkaa kertyy n. 90 kilometriä.

*Tällekin vaellukselle pääset kätevästi julkisilla: Hyppää vaikka yöjunaan Kolariin ja ota sieltä, tai etelämpää, bussi Kilpisjärvelle. Sama onnistuu myös takaisinpäin! Kannustamme myös kimppakyyteihin ja autamme niiden järjestelyssä.

Lähde matkaan!