• Aiempi kokemus:
    tunturivaellus
  • Fyysinen vaativuus: 4/5
  • Tekninen vaativuus: 4/5

Ankarat avotunturit -koulutusohjelman huipennuksena on joukko vaativia hiihtoretkikuntia eripuolille arktista. Hiihtoretkikunta Huippuvuorille on kotimaisen arktisen retkeilyn klassikko, ja syystäkin!
(Vilkaise vaikka Huippuvuoret 2018 -retkikunnan blogi-kirjoituksia!)

Huippuvuoret on Norjan hallinnoima saariryhmä keskellä jäämerta, puolivälissä Norjan pohjoisrannikolta Pohjoisnavalle. Saaret edustavat aitoa arktista luontoa parhaimmillaan: jylhiä vuoria, jäätyneitä vuonoja ja laajoja jäätiköitä. Monipuolinen linnusto, hylkeitä, naaleja ja jääkarhuja. Ja syrjäisen erämaan rauhaa. Kaikkea mitä hiihtovaelluskohteelta voi toivoa!

Huhtikuun alkupuolella Huippuvuorten sää ja olosuhteet vastaavat jokseenkin Suomen Lappia maaliskuussa. Pakkanen voi laskea alle -30 °C, myrskytuulet voivat pakottaa välipäivän pitämiseen ja joskus pehmeä lumi tekee etenemisestä raskasta. Huippuvuorilla yötön yö alkaa kuitenkin jo huhtikuussa ja parhaimmillaan päivät ovat kauniita, aurinkoisia ja lähes helteisiä.

Retkikuntaan osallistuvan tulee olla osallistunut aiemmin järjestämällemme tunturivaellukselle.

Osallistujilta edellytetään erittäin hyvää fyysistä kuntoa ja vaativalle arktiselle hiihtovaellukselle sopivia varusteita. Tarvittavia varusteita on mahdollista myös vuokrata.

Hinta sisältää:
– opastuksen
– vaelluksella tarvittavan ahkion
– keittimien polttoaineen
– retkikuntaluvan ja muut viralliset paperityöt maksuineen
– retkikunnan yhteisen SAR-vakuutuksen
– retkikunnan yhteisen turvallisuus- ja erikoisvarustuksen
– maa- ja/tai merikuljetukset Huippuvuorilla *

Tämä retkikunta vastaa siis ulkoisilta puitteiltaan viikon tunturivaelluksiamme, mutta on kestoltaan kaksiviikkoinen ja siten myös fyysisesti vaativampi. Lisätietoa infotilaisuudessa.

Retkikunnan minimiryhmäkoko on 6 henkilöä.

Retkikunnassa noudatetaan Ankarat avotunturit matkaehtoja.

* Hinta EI sisällä matkoja Huippuvuorille ja takaisin tai niihin liittyviä majoituksia. Neuvomme mielellämme näiden varaamisessa.

Retkikuntien kohteena on Huippuvuorten pääsaari Spitsbergen eli Länsimaa. Matka alkaa Longyearbyenistä, saaren pääkaupungista.

Tyypillisesti vajaan kolmen viikon aikana hiihdetään noin 300 kilometriä ja olosuhteiden salliessa huiputetaan saarten korkein vuori Newtontoppen (1713m) ja mahdollisesti jokin toinen huippu sekä tutustutaan Pyramidenin hylättyyn neuvostoaikaiseen kaivoskaupunkiin.

Tyypillisenä vaelluspäivänä hiihdetään 7-8 tuntia ja yöt vietetään teltoissa. Ahkiot painavat alussa noin 70kg ja päivämatkat pitenevät, kun ahkio kevenee matkan edetessä. Jääkarhualueella pidämme leirissä vartiota turvallisuuden takaamiseksi.

Päätämme hiihdon Pyramidenin hylättyyn kaivoskylään, josta siirrymme laivalla takaisin Longyearbyeniin. Jo paluuristeily itsessään on hieno elämys! Lisäksi suosittelemme viettämään retkikunnan jälkeen päivän rauhassa palautuen ja Longyearbyenin nähtävyyksiin tutustuen.

Retkikunnan suunnittelu aloitetaan infotilaisuudella loppuvuodesta 2024. Pakollinen harjoitusretki hiihdetään 15.-16.2.2025.

Lähde matkaan!