• Aiempi kokemus:
    Johdatus-kurssi
  • Fyysinen vaativuus: 2,5/5
  • Tekninen vaativuus: 2/5

Lapin halki -vaelluksen ensimmäinen etappi kulkee Käsivarren erämaa-alueen länsiosissa kaukana suositulta ”viittareitiltä” eli erämaantuntua on luvassa. Alussa hiihdämme Kilpisjärven jäällä, mutta pääosin ”Välituntureiden” avotunturissa ja loppumatkasta suurilla avosoilla. Sään ja aikataulun salliessa voimme myös huiputtaa alueen korkeimman tunturin, Ropin (945 mpy). Matkaa kertyy kaikkiaan 120 kilometriä ja se yhdistettynä aikaiseen ajankohtaan tekee tästä aavistuksen muita Lapin Halki 2021 -vaelluksen etappeja vaativamman.

Helmi-maaliskuun vaihteessa sää tunturissa voi olla hyvinkin haastava: pakkanen voi paukkua kolmessakympissä ja myrskytuuli ulvoa hurjasti. Tämä tarjoaa kuitenkin hyviä oppimiskokemuksia ja unohtumattomia elämyksiä

Vaelluksella pääset viemään Johdatus-kurssin tiedot ja taidot käytäntöön. Samalla pääset tutustumaan upeisiin maisemiin ja vaativiin vaellusympäristöihin hyvässä porukassa turvallisesti oppaan johdolla. Tunturivaellus antaa valmiudet vaativiin arktisiin retkikuntiin osallistumiseen ja vastaavien hiihtovaellusten itsenäiseen toteuttamiseen.

Osallistujilta edellytetään ”Johdatus arktiseen vaeltamiseen” -kurssin suoritusta tai osallistumista aiemmille vaelluksille. Lisäksi edellytetään kohtalaista fyysistä kuntoa, seikkailumieltä, vaativiin talvioloihin sopivaa vaatetusta, lämmintä makuupussia, makuualustaa, tunturihiihtovälineitä ja muita retkellä tarvittavia välineitä. Tarvittavia varusteita on myös mahdollisuus vuokrata. Alle 18-vuotiaat ovat tervetulleita täysi-ikäisen holhoojan seurassa.

Hinta sisältää: opastuksen, Ohjelma-kohdassa mainitun logistiikan sekä vaelluksella tarvittavan ahkion, teltan ja keitinlaatikon keittimineen, keittimen polttoaineen ja retkikunnan yhteisen turvallisuusvarustuksen.

Vaelluksilla noudatetaan Ankarat avotunturit kurssi- ja matkaehtoja.

Etappi 01 alkaa Kilpisjärven kylältä aamulla 27.2.2021. Kylällä pakkaamme ahkiot ja otamme moottorikelkkakyydin Kolmen valtakunnan rajapyykille. Kokoontuminen on jo aamusta, joten Kilpisjärvelle on hyvä saapua jo edeltävänä päivänä.

Ensimmäisenä päivänä hiihdämme rajapyykiltä Kilpisjärven jäitä koilliseen. Toisena päivänä nousemme Ailakkajärvelle ja avotunturiin, jossa viihdymme pääosan vaelluksesta. Viimeisenä hiihtopäivänä laskeudumme Välituntureilta mahtavan Lätäsenon varren suurilla soille, joita seurailemme Karesuvantoon. Matkaa kertyy noin 120 kilometriä.

Karesuvannossa nautimme omakustanteisen päätöspäivällisen ennen paluukuljetusta Kilpisjärvelle. Kilpisjävelle saavumme illalla, joten paluukyytejä kannattaa kannattaa suunnitella vasta seuraavalle päivälle.

Lähde matkaan!