• Aiempi kokemus:
    Johdatus-kurssi
  • Fyysinen vaativuus: 2/5
  • Tekninen vaativuus: 2/5

Lemmenjoki – Kaamasmukka, 100km, 7vrk.
VAELLUS ON TÄYNNÄ. VOIT ILMOITTAUTUA VARASIJALLE, TAI TERVETULOA TOISELLE ETAPILLE.

Lapin halki -vaelluksen viimeinen etappi kulkee läpi Kaldoaivin erämaan tundran. Alue on ehkäpä Suomen arktisinta aluetta: loivapiirteistä kylmää lakeutta, jonne Jäämeren myrskyt ja Siperian pakkaset henkäilevät. Tosin huhtikuussa aurinko jo lämmittää ja tarjolla on todennäköisesti hienoa hiihtoa kimaltavilla keväthangilla. Etappi ja samalla koko Lapin halki -vaellus päättyy itärajalle Näätämöön.

Huhtikuu tarjoilee tunturihiihtäjälle parhaimmillaan kimaltelevia kantohankia ja lämpimiä, aurinkoisia päiviä. Toki Kaldoaivissa Jäämeri voi muistuttaa olemassa olostaan ja arktiksen ankaruudesta.

Vaelluksella pääset viemään Johdatus-kurssin tiedot ja taidot käytäntöön. Samalla pääset tutustumaan upeisiin maisemiin ja vaativiin vaellusympäristöihin hyvässä porukassa turvallisesti oppaan johdolla. Tunturivaellus antaa valmiudet vaativiin arktisiin retkikuntiin osallistumiseen ja vastaavien hiihtovaellusten itsenäiseen toteuttamiseen.

Osallistujilta edellytetään ”Johdatus arktiseen vaeltamiseen” -kurssin suoritusta tai osallistumista aiemmille vaelluksille. Lisäksi edellytetään kohtalaista fyysistä kuntoa, seikkailumieltä, vaativiin talvioloihin sopivaa vaatetusta, lämmintä makuupussia, makuualustaa, tunturihiihtovälineitä ja muita retkellä tarvittavia välineitä. Tarvittavia varusteita on myös mahdollisuus vuokrata. Alle 18-vuotiaat ovat tervetulleita täysi-ikäisen holhoojan seurassa.

Hinta sisältää: opastuksen, Ohjelma-kohdassa mainitun logistiikan sekä vaelluksella tarvittavan ahkion, teltan ja keitinlaatikon keittimineen, keittimen polttoaineen ja retkikunnan yhteisen turvallisuusvarustuksen.

Vaelluksilla noudatetaan Ankarat avotunturit kurssi- ja matkaehtoja.

Etappi 05 alkaa Utsjoelta 3.4.2021. Kuljetus Utsjoelle lähtee Ivalosta aamulla 3.4. eli Ivaloon on syytä saapua jo edellisenä päivänä. Halutessasi voit matkustaa julkisilla myös suoraan Utsjoelle.

Utsjoella pakkaamme ahkio ja aloitamme nousun Tenon laaksosta Kaldoaivin ylängölle. Alkumatka kuljetaan kelkkauraa, kunnes saavutamme avotunturin, jossa voimme helposti valita oman reittimme. Loppumatkasta sivuamme Sevettijärvi-Pulmankijärvi-talviretkeilyreittiä, mutta Kaldoaivin loputtomalla lumisella tundralla on tilaa valita omat reittinsä. Lopuksi ylitämme Näätämöjoen lähellä Norjan rajaa ja hiihdämme Näätämöön, jonne Lapin halki -vaellus päättyy.

Perillä näettä miltä näyttää yli kuusi viikkoa ja 600 kilometriä hiihtänyt opas. 😀 Paluukuljetus Näätämöstä Ivaloon lähtee heti 9.4. ja Ivalossa ja voitte fiilistellä päättynyttä vaellusta vaikka saunan lauteilla ja ravintolaruuan äärellä (omakustanteinen). Paluumatka etelään kannattaa suunnitella alkavaksi aikaisintaan lauantaina 10.4.

Lähde matkaan!