• Aiempi kokemus:
    Johdatus-kurssi
  • Fyysinen vaativuus: 3/5
  • Tekninen vaativuus: 2/5

Karesuvanto – Lemmenjoki, 200km, 14vrk.

Lapin halki -vaelluksen toinen etappi on samalla talvikauden 2021 miniretkikunta ja Lapin halki –vaelluksen monipuolisin ja vaativin osuus. Etappi alkaa Käsivarren erämaa-alueen länsireunalta ja jatkuu sieltä Tarvantovaaran erämaa-alueen suurten soiden kautta Pöyrisjärven pyöreille avotuntureille, piipahtaa Puljun erämaa-alueen pohjoisosissa ja jatkuu Lemmenjoen kansallispuiston tuntureiden kautta Lemmenjoen jylhään jokilaaksoon. Neljä erämaa-aluetta ja yksi kansallispuisto kahdessa viikossa! Matkalle mahtuu vaihtelevaa ja monipuolista maisemaa ja monenlaisia kokemuksia. Kahden viikon matkan taittaneille viimeisen yön palkintona on mahdollisuus tupamajoitukseen ja erämaasaunaan.

Maaliskuun alkupuoli ei ole helpointa aikaa hiihtovaellukselle Lapin erämaissa ja sään lisäksi reitin syrjäisyys lisää tämän etapin haastavuutta: Puljun pohjoisosissa tai Lemmenjoen äärilaidoilla ovat liikkujat harvassa, joten retkikunta joutuu todennäköisesti avaamaan oman latunsa. Etappi tarjoaakin hyvä mahdollisuuden haastaa itseään ja hankkia kokemusta vaikka Grönlannin retkikuntaan.

Vaelluksella pääset viemään Johdatus-kurssin tiedot ja taidot käytäntöön. Samalla pääset tutustumaan upeisiin maisemiin ja vaativiin vaellusympäristöihin hyvässä porukassa turvallisesti oppaan johdolla. Tunturivaellus antaa valmiudet vaativiin arktisiin retkikuntiin osallistumiseen ja vastaavien hiihtovaellusten itsenäiseen toteuttamiseen.

Osallistujilta edellytetään ”Johdatus arktiseen vaeltamiseen” -kurssin suoritusta tai osallistumista aiemmille vaelluksille. Lisäksi edellytetään hyvää fyysistä kuntoa, seikkailumieltä, vaativiin talvioloihin sopivaa vaatetusta, lämmintä makuupussia, makuualustaa, tunturihiihtovälineitä ja muita retkellä tarvittavia välineitä. Tarvittavia varusteita on myös mahdollisuus vuokrata. Alle 18-vuotiaat ovat tervetulleita täysi-ikäisen holhoojan seurassa.

Hinta sisältää: opastuksen, Ohjelma-kohdassa mainitun logistiikan sekä vaelluksella tarvittavan ahkion, teltan ja keitinlaatikon keittimineen, keittimen polttoaineen ja retkikunnan yhteisen turvallisuusvarustuksen.

Vaelluksilla noudatetaan Ankarat avotunturit kurssi- ja matkaehtoja.

Etappi 02 alkaa Karesuvannon kylältä iltapäivällä 6.3.2021. (Ehdit mukaan aamulla Rovaniemeltä lähtevällä linja-autolla. Halutessasi voit saapua jo edellisenä päivänä ja majoittua Karesuvannossa.) Kylällä pakkaamme ahkiot ja suuntaamme sukset kohti koillista ja erämaita.

Kahden viikon vaellukselle on mahdotonta laatia aikataulua päivän tarkkuudella: sää, lumiolosuhteet ja monet muut tekijät vaikuttavat matkan kulkuun. Perusajatuksena on kuitenkin, että päivittäin hiihdetään 8 legiä, mutta matkalla pidetään yksi lepopäivä.

Aluksi matka kulkee Käsivarren erämaa-alueen etelärajoilla ja sieltä Tarvantovaaran erämaa-alueen laajoille suolakeuksille. Palojärven paikkeilla ylitämme tien ja maisema vaihtuu Pöyrisjärven pyöreisiin tuntureihin. Seuraavat päivät hiihtelemme laakeiden avotuntureiden ja soiden mosaiikissa. Puljun erämaa-alue tarjoilee samantyyppistä maastoa aivan Suomen ja Norjan rajamailla.

Puljun erämaan jälkeen tunturit väistyvät hetkeksi Lemmenjoen takamaiden suurten soiden tieltä. Jängillä ylitämme huomaamattamme Ivalojoen latvavedet ja jatkamme koilliseen tuntureiden kehystämään Lemmenjoen jokilaaksoon. Mahtava jokilaakso tarjoilee loppuun pientä luksusta: saunallinen autiotupa, mahtavat maisemat ja ehkä jopa valmista kelkkauraa hiihdettäväksi.

Vaellus päättyy Lemmenjoen Njurgalahteen, jossa on hyvä palautua etapin rasituksista lakanamajoituksessa (omakustanteinen) ja muistella menneitä urotöitä saunan lauteilla tai ravintolan pöydässä. Paluukuljetus (ja täydennys matkan jatkajille) Njurgalahdesta tapahtuu lauantaina 20.3.2021 siten, että ehdit halutessasi iltapäivän linja-autolla Rovaniemeltä lähtevään yöjunaan ja oletkin jo aamulla 21.3. Etelä-Suomessa.

Lähde matkaan!