15.4.17 / Päivä 16
21,8 km
7 legiä
korkeus: 95m
sää: aamu -23C, puolipilvinen, kohtalainen pohjoistuuli; päivä -20C, utuinen, kohtalainen pohjoistuuli
sijainti: N 78,8373° E 016,4951°

Yö meren jäällä Austfjordenin-vuonolla ja neljän tunnin jääkarhuväijy

23:40 Jaakko tulee herättämään meidät ja selostaa lyhyesti edellisen neljän tunnin vartiovuoron tapahtumat: ei jääkarhuja, mutta lumi vedensulatusta varten kannattaa hakea parinkymmenen metrin päästä mantereelta. Olemme siis pystyttäneet teltat meren jäälle ja pintalumi on suolaista.

00:01 Parinkymmenen minuutin pukeutumisoperaation jälkeen Silja on ulkona noin -20 asteen pakkasessa topattuna päästä kantapäihin. Huopavuorellisiin t-tossuihin keksimme sujauttaa kuuden tunnin lämmitinpussit.

00:10 Saan kuitu- ja untuvapussit absidiin kanoottisäkkeihin ja käynnistän molemmat bensakeittimet.

00:39 Veden sulatus on hyvässä vauhdissa ja sisätelttaan päivän aikana ilmestynyt kymmenien senttien repeämä ommeltu osin kiinni.

01:02 Mun ulkovuoro.

01:36 Vuorovesi saa meren jään rasahtelemaan ja hätkähdän vähän väliä selän takaa kuuluvia ääniä. Ei jääkarhuja.

01:46 Ulkona on läpi yön valoisaa, ja Huippuvuorilla yötön yö on ensi viikolla alkamassa.

02:00 Vaihto. Jatkan sisäteltan repeämän korjausompelua ja otan voileipätarvikkeet pakkasesta sulamaan.

02:30 Teen seuraaviksi päiviksi kasan Cheddar-Parman-kinkku näkkileipiä. Ulkoa kuuluu Siljan tanssiaskeleita.

03:00 Vaihto. Olen taas ulkona ja aurinko alkaa nousta värjäten taivaan vaaleanpunaiseksi. Kävelen kehää haulikon ja sumutorven kanssa pysyäkseni hereillä.

03:20 Otan valokuvia, kunnes sormista lähtee tunto. Ei jääkarhuja.

03:32 Silja rassaa teltassa MSR-keittimien reissun aikana nokeentuneita ja tukkeentuneita osia sekä täyttää bensapullot.

03:45 Menen herättämään Karin seuraavaa vuoroa varten. Hetken ihmettelyn jälkeen Kari on ulkona ja pääsemme vielä pariksi tunniksi nukkumaan.

07:15 Kari on väijyvuoronsa aikana leiponut Boston-kakkua ja Ville tuo meille maistiaiset juuri sopivasti, kun keitän viidettä mutteripannullista espressoa. Ei jääkarhuja.

Kuvassa: Vasemmalla jääkarhuja väijymässä -22 asteen pakkasessa kello 03:20. Oikealla leiripaikan ohi jokin aika sitten tallustelleen nallen jäljet.

Teksti ja kuva: Suski

Toim.huom. Vaihtelevasti nukutun yön jälkeen retkikunta pisteli tänään ennätystahtia Austfjordenin päähän, jossa Mittaglefflerbreen hohti majesteettisen sinisenä ja ylitsepääsemättömänä. Oikeasta reunasta pääsimme kuitenkin ylös jäätikölle ja hiihdimme vielä n. 10km vähäkarhuisemmille lumille.

2 kommenttia

  1. Kiva formaatti tuo ”aikapäiväkirja”. Jaa, pitääkin pyytää Siljaa esittämään jääkarhutanssinsa sitten kun pääsette kotiin! Karin retkikuntasämpyläresepti toimi myös Kolia kolutessa, kiitos inspiraatiosta. Täälläkin on nallenjälkiä maastossa, toivon etteivät juuri heränneet otukset ole niin nälkäisiä että omien eväiden tuoksu alkaisi niitä liiaksi houkuttaa. Itsellä ei ole yhtä high-tech nallenpelottimia kuin teillä,mun on turvauduttava kehnooon lauluääneen.

  2. Wau, kuin jännityskirjaa lukisi …. pääsin niin väijyhommien tunnelmaa???

    Jaakolle onnittelut 16.4. juhlapäivän johdosta!!

    Turvallista matkaa ja nauttikaa joka hetkestä!!!!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.