25.4.2022 / Päivä 2

10,1km (linnuntietä 7,3km) (yht. 16,9km)
7,5 legiä (a 50min)
korkeus: 1048m
sää: aamu plussalla, heikko lumisade, tyyni; päivä lämmin, puolipilvinen, tyyni; ilta -2C, pilvinen, heikko itätuuli
sijainti: N 67,151776° W 049,804148°
seuraa: http://share.garmin.com/avotunturit

Turhan tapahtumarikas päivä jäälabyrintissa

Päivä alkoi kalustovaurioilla. Ensimmäisten kahden hiihtotunnin aikana katkesi sauva per legi. Molemmat varasauvat siis jo käytössä. Eilinen upea jäätikön sininen jää oli yön aikana peittynyt lumella. Petollisen lumisenvalkoisia jontkia, kanavia ja luiskia laskiessa jää yllätti toistuvasti hiihtäjät. Itse en todellakaan saa kovin kummoisia tyyli-ja tekniikkapisteitä laskuistani, mutta pääasiahan on, että nainen sekä kalusto on ehjänä.

Seuraavaksi tapasimme kaksi ranska laista hiihtäjää lounastauolta. Olivat ylittäneet jäätikön 15 päivässä - leijojen avulla - ja tänään taapertaneet tässä jäälabyrintissä 4km jääraudoilla.

Me jatkoimme matkaamme sinnikkäästi suksilla. Toistuvasti reittitiedustelua jouduimme tekemään. Päivän kuumottavin hetki oli, kun Juhan ahkiot olivat jäärinteessä lähteneet sivuluisuun. Puolitoista ahkiota roikkui äkkijyrkän jääseinämän yli ja Juha sai sauvojen piikellä estettyä itseään luisumasta jyrkänteen reunan yli. Tepon ja Keijon ripeä toiminta pelasti Juhan neljän metrin pudotukselta.

Lounastauon jälkeen Juho havaitsi lumesta pilkistävän erikoisen mytyn, joka osoittautui vanhaksi laskuvarjoksi. Sen lisäksi jään syleilystä törrötti myös vanhanaikaisen majoitteen osia. Keijo löysi läjästä sopivan alumiiniputken pätkän, jolla sai illalla leirissä korjattua sauvansa.

Ennen lähtöämme Jaakko pyysi kutakin telttaparia keksimään ylläty ksen retkikunnan iloksi. Toteutus viikon välein. Juhopa yllätti jo tänään - tai ehkäpä yllätys yllätti Juhon. Juhan ja Juhon yllätys oli jäätelö, joka näin helteisenä päivänä oli päättänyt sulaa ja levitä Juhon ahkioon. Illalla leirissä oli harvinaisen paljon touhua pihalla: varusteiden puhdistusta ja sauvojen korjailua.

Vaikka huomenna on vielä tiedossa tätä labyrintissä pyörimistä, niin tasainen jää häämöttää jo horisontissa. Siitä sitten tietysti riittää muutamaksi päiväksi hiihdettäväksi.

- Merike

Kuvassa: Retkikunta puuhamaassa. Päivän parhaista jääröykkiöistä ei valitettavasti ole kuvia... (Kuva: Korpi-Jaakko)

10 kommenttia

 1. Kuulostaa siltä, että päivä kakkoseen mahtui vauhtia ja vaarallisia tilanteita! Toivottavasti seuraava päivä sujuu rauhallisemmissa merkeissä. Tsemppiä kaikille lopun jäälabyrintin selvittämiseen. Paljon terveisiä äidille, pärjäät kyllä!

  1. Merikelle:
   ”Mutta ilman naista
   ei miehestä ole mihinkään,
   ei maan päällä, ei pilven päällä,
   ilman hahtuvankeveää naista

   Yhteen ainoaan naiseen
   mahtuu kaikki mitä mies tarvitsee:
   hellyys ja voima, helisevä nauru,
   lähteen kaltainen suu”

 2. Labyrintin haasteita ja muita ihmisiä. Nauttikaa keleistä ja seikkailu on jo näköjään alkanut ku varusteita jne on hajonnut.

 3. Vau! Paljon on riittänyt tapahtumia heti alkureissuun, kiitos kun jaatte kokemukset meidän seuraajien kanssa. Tsemppiä kaikille tuleviin päiviin, toivottavasti kelit suosii! 🙂

 4. Oi saakeli, rotkot kutsuivat!Huh, no kohta olette tasamaalla ja alkaa ihana ylämäkihiihto! Mahtavaa matkaa ja tapahtumat tekevät reissusta ikimuistoisen☀️ Mutta turvallista seikkailua kuitenkin teille!

 5. Ai jestas, enpä tiennyt nojatuolimatkailun olevan näin jännää jo heti alusta! …tai oikeastaan, arvasinhan minä, kun Juhan sinne usutin 🙈😅
  (Terkkuja, vakuutus on pyynnöstä päivitetty😎)
  Ja turvallista matkaa koko poppoolle! ❤️

 6. No huh, on teillä tapahtumia yhdelle päivälle tarpeeksi. Jännä, että noin isoilla lumikentillä voi tulla satunnaisia turisteja vastaan 🙂 Tsemppiä Merike ja koko porukka

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *