22.4.2022 / Päivä -2

0km (yht. 0km)
0 legiä
sää: oikein leppoisa: nollan tuntumassa, puolipilvistä, heikko tuuli
sijainti: Polar Lodge, Kangerlussuaq, Grönlanti
seuraa: http://share.garmin.com/avotunturit

Tervetuloa Grönlantiin!

On tätä odotettukin! Vuonna 2019 alettiin suunnitella ja valmistella Grönlannin ylitysretkikuntaa, jonka oli tarkoitus toteutua keväällä 2020. Noh, ei toteutunut. Eikä sitten myöskään 2021. Mutta nyt! Nyt! Nyt näyttää nimittäin tosi lupaavalta, sillä retkikunta on Grönlannissa!

Eilen torstaina lensimme kahdessa porukassa Kööpenhaminaan lentokenttähotelliin lähtökuoppiin. Tänään perjantaina olimme aamuvirkkuina 05:30 nauttimassa erinomaista hotelliaamiaista ja pian sen jälkeen piti olla lentokentällä ihmettelemässä miten saadaan 369 kiloa erikoisen mallista matkatavaraa lennolle, jossa kullakin saa olla 20kg matkalaukku. Onneksi homma onnistui, vaikka vähän säätämiseksihän se meni.

Lento sujui leppoisasta torkkuen ja aikaeron ansiosta perillä Kangerlussuaqissa Grönlannin länsirannikolla oltiin jo ennen kymmentä aamulla. Päivän ohjemassa oli ruokatäydennykset (ostimme paikallisen kaupan tyhjäksi voista), polttoainehankinnat (mies Hiluxilla vaihtoi käteisiä kruunuja bensakanistereihin) ja aseen hakeminen (ei löytynyt: immaqa, ehkä huomenna). Siinä välissä ehdittiin myös nauttia myskihärkäburgerit ja pienet päiväunet. Molemmat tekivät hyvää. Alkuilta kului vuoroin sisällä ja ulkona varusteita valmistellessa. Mutta koska meillä ei ole mikään kiire, vetäytyi väki yöpuulle jo kahdeksan korvilla. Suomessahan kello oli silloin 0100, joten perjantain bileilta jäi tällä kertaa väliin.

Huomenna viimeistelemme kamat lähtökuntoon ja sunnuntai aamuna otamme parin tunnin autokyydin jäätikön laitaan, josta itse hiihto alkaa!

Suunnitelma on hiihtää Grönlannin mannerjäätikön länsilaidalta saaren itärannikolle ja vierailla matkalla hylätyllä kylmänsodan aikaisella DYE2-tutka-asemalla. Matla taitetaan omin voimin hiihtäen ilman täydennyksiä tai ulkopuolista tukea. Aikaa tähän odotettuun hiihtoretkeen on varattu 30 päivää, matkaa kertyy reilut 550 kilometriä ja korkeimmillaan kivutaan noin 2500 metriä merenpinnan yläpuolelle. Siinä saa muutaman hiihtoliikkeen tehdä ennen kuin itärannikon reunavuoret alkavat siintää horisontissa.

Retkikuntaamme kuuluu kuusi henkeä. Oppaana häärii allekirjoittanut, jonka telttaparina toimii kroonisesti ulkoiluriippuvainen Merike Pohjois-Karjalasta. Ummeljoen hiihtourheilijoiden karpaasi Teppo on saanut telttaparikseen Keijon, rautaisen raahelaisen palomiehen. Kolmantena telttaparina toimii legendaarinen taistelijapari Juha ja Juho, joista jälkimmäinen on Kööpenhaminaan muuton jälkeen jo melkein paikallinen. Tällä porukalla odotettavissa on siis erinomainen reissu ja todennäköisesti myös varsin viihdyttäviä blogipäivityksiäkin.

Kirjoittelemme siis totuttuun Avotunturit-tapaan reissusta blogia päivittäin. Aikaeron vuoksi blogi ilmaantuu internetiin Suomen aikaan vasta yön pikkutunteina. Etenemistämme voi myös seurata yllä olevasta karttalinkistä, josta selviää vähintään kunkin päivän leiripaikka.

Tervetuloa seuraamaan raahustustamme yli maailman toiseksi suurimman jäälakeuden!

Kuvassa: Retkikunta tavaroineen onnellisena majapaikan pihassa. Takana vasemmalla Jaakko ja Merike, takana oikealla Teppo ja Keijo. Edessä Juha ja Juho.

– Korpi-Jaakko

6 kommenttia

  1. Kyllä hyvää jaksaa odottaa. Juho voi kuvitella, miten ilahduin Meriken mukana olosta. Voin nyt hiukan kuvitella itse olevani siellä äijien kanssa ’ulkoilemassa’. Jään odottelemaan sitä pyssyä.
    Huippuhienoa vaellusta teille kaikille!
    Outi

  2. ”Nyt se alkaa, sano suutari nälkää” tai hyvää ei odota koskaan liian kauan. Mukavaa ja turvallista matkaa retkikunnalle!

  3. Huikeeta reissua! Sohvamatkaajana hengessä mukana. 🙂 Erikoisterveiset Sarekin ja Huippuvuorten retkuekavereille Merikelle ja Keijolle, sekä Huippuvuorten reissun huippuhyvälle telttaparille Jaakolle.

  4. Hurja reissu teillä edessä ! Saas nähdä kuinka hoikkana poikana sieltä tuleekaan takaisin : ) saattaa siellä muutama kalori lähtee !

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *