Vaiska esitteli Ski Expo-messuilla paitsi Ankarat avotunturit -koulutusohjelmaa, myös uutta arktisille vaelluksille tarkoitettua telttaa, jonka kehittelyssä oppaamme ovat olleet vahvasti mukana.

Teltta tulee korvaamaan vuodesta 1999 asti käytössä olleen ruotsalaisvalmisteisen (ja siis Virossa tehdyn) teltan. Aiemmin käyttämämme teltat tehtiin omana tuotantosarjanaan ja niihin tehtiin pieniä muutoksia, mm. lisättiin lumiliepeet ja joihinkin malleihin myös pakkasovi. Kahta teltan puutetta ei valmistaja kuitenkaan suostunut korjaamaan eli sisä- ja ulkoteltan kiinnitystä sekä heikkoja kaaritunneleita. Sisäteltan kuminauhat menettivät melko pian joustonsa eikä sisäteltta oikein enää istunut. Kaaritunneliin puolestaan tuli reikiä, kun kaaret katkesivat.

OLYMPUS DIGITAL CAMERAUuden teltan myötä kotimainen Halti palaa Arktikselle, jossa sen paras tähänastinen saavutus on ollut toimia suomalaisretkikunnan kotina Pohjoisnavalle vuonna 1984. Nykyinen arktinen teltta pohjautuu Halti Antarktikaan, joka on osoittanut toimivuutensa ja kestävyytensä vuosien saatossa mm. Islannissa ja Antarktiksella. Uuden telttamallin kehitystyö alkoi vuonna 2012. Sen jälkeen telttaa on testattu Haltilla, Kebnekaisella ja kahdesti Grönlannissa. Tuotantoversio tulee kauppoihin helmikuussa 2015 ja lähtee Ankarat avotunturit -koulutusohjelman mukana Skandinavian suurtuntureille, Huippuvuorille ja Islantiin ensi keväänä.

Siirtymäkauden aikana käytetään rinnan vanhaa telttamallia ja uutta telttaa, joten parin seuraavan vuoden aikana on ainutlaatuinen tilaisuus tulla käytännössä vertaamaan näitä kahta kangaskotia toisiinsa. Sitten vanhat teltat poltetaan pikkuhiljaa retkikunnan turvallisuusharjoituksissa tai myydään hylkytavarana pois.

– Vaiska