• Aiempi kokemus:
    Ei edellytä aiempaa kokemusta
  • Fyysinen vaativuus: 1/5
  • Tekninen vaativuus: 1/5

Pisimmätkin matkat alkavat ensimmäisestä askeleesta. Johdatus arktiseen hiihtovaeltamiseen avaa ladun talviseen luontoon ja arktisille lakeuksille.

Kurssi koostuu kahdesta etäyhteyksin toteuttavasta teoriaosiosta ja yhdestä yön yli kestävästä harjoitusretkestä. Retkellä hiihdämme ahkiot perässä, leiriydymme ja yövymme teltoissa samaan tapaan kuin hiihtovaelluksilla ja retkikunnissa. Kurssin pääpaino on tekniikkoihin, välineisiin ja rutiineihin tutustumisessa käytännön harjoittelun kautta. Samalla pääset tutustumaan samanhenkisiin ihmisiin ja tuleviin vaelluskavereihisi.

Syötteellä järjestettävän johdatus arktiseen hiihtovaeltamiseen -kurssin etäosioiden ajankohdat ovat seuraavat:
– A-moduuli, etäteoria: tiistaina 17.12.2024 tai 7.1.2025 klo 18.00-20.30
– B-moduuli, etäteoria: torstaina 19.12.2024 tai 9.1.2025 klo 18.00-20.30
– C-moduuli, harjoitusretki: 11.1.2025 klo 12.00 – 12.1.2025 klo 12.00

Johdatus arktiseen hiihtovaeltamiseen -kurssi koostuu kolmesta osiosta. Ilmoittaudu haluamallesi harjoitusretkelle ja valitse samalla itellesi sopivat etäosiot. Osallistujilta ei edellytetä aiempaa kokemusta tai erikoisvarusteita. Seikkailumieli ja kohtalainen kunto riittävät!

A- ja B-moduuli ovat etäosioita. Etäosiot eivät ole vain itseopiskelua vaan kokeneet oppaamme tarjoavat sinulle tuhdin tietopaketin arktisiin hiihtovaelluksiin liittyen (ks. Ohjelma-välilehti) ja vastaavat kysymyksiisi.

C-moduuli on yön yli kestävä harjoitusretki, jolla pääset jalostamaan tiedot taidoiksi. Aluksi tutustumme käytännössä tärkeimpiin varusteisiin (ahkio, keittimet, teltat) ja niiden käyttöön. Sen jälkeen suuntaamme sukset jalassa ja ahkio perässä pienelle harjoitusretkelle. Retkellä hiihdetään molempina päivinä 5-10km olosuhteista riippuen. Hiihdon jälkeen pystytämme leirin lumelle tai jäälle. Yö vietetään teltoissa samaan tapaan kuin arktisissa retkikunnissa: juomavesi sulatetaan lumesta, ruoka valmistetaan bensakeittimillä ja yö nukutaan lämpimissä makuupusseissa. Aamiaisen jälkeen puramme leirin ja hiihdämme takaisin lähtöpaikalle. Retkellä pääpaino on tekniikoihin, välineisiin ja rutiineihin tutustumisessa käytännön harjoittelun kautta. Kurssi ei ole fyysisesti vaativa.

Johdatus arktiseen hiihtovaeltamiseen -kurssi antaa sinulle valmiudet osallistua viikon mittaisille tunturivaelluksillemme.

Kurssin hintaan sisältyy jokaiselle kurssilaiselle lainaan ahkio sekä parin kanssa jaettava talviteltta, keittimet polttoaineineen ja keitinlaatikko sekä ryhmän yhteinen turvallisuusvarustus. Sinulla tulee olla lämpimät vaatteet, lämmin makuupussi (tai pari makuupussia sisäkkäin) ja makuualusta (solumuovia n. 20mm), otsalamppu, kattila ja ruokailuvälineet, juomapullo ja termospullo sekä sukset (mitkä sukset vain tai liukulumikengät). Meiltä voit vuokrata tarvittaessa tunturisukset sauvoineen ja talvimakuupussisetin makuualustoineen. Kysy myös muita varusteita!

Kurssin minimiryhmäkoko on 6 henkilöä.

Kurssilla noudatetaan Ankarat avotunturit kurssiehtoja.

Huomioithan, että moduulit tulee suorittaa järjestyksessä A-B-C. Syötteen johdatus arktiseen hiihtovaeltamiseen -kurssin ajankohdat ovat seuraavat:

A-moduuli, 2½ tuntia, etäyhteyksin 17.12.2024 tai 7.1.2025 klo 18.00-20.30:
– talviolosuhteet pohjoisilla ja arktisilla alueilla
– (vaativilla) talvivaelluksilla tarvittavat varusteet
– ruoka (vaativilla) vaelluksilla

B-moduuli, 2½ tuntia, etäyhteyksin 19.12.2024 tai 9.1.2025 klo 18.00-20.30:
– retkikuntatyylin rutiinit ja liikkuminen
– riskit ja turvallisuus talvivaelluksilla
– treeni ja valmistautuminen vaativille talvivaelluksille

C-moduuli eli yön yli kestävä harjoitusretki, 11.-12.1.2025:
– aloitus klo 12: harjoitellaan keittimien käyttöä ja teltan pystytystä
– pakataan ahkiot ja hiihdetään (5-10km) kohti leiripaikkaa
– leiriytyminen
– ilta vietetään leirissä lämpimästä teltasta nauttien, yö nukutaan makuupussissa
– aamutoimien ja leirin purun jälkeen hiihdämme (5-10km) takaisin lähtöpaikalle
– retki päättyy viimeistään klo 11

Lähde matkaan!