• Aiempi kokemus:
    Johdatus-kurssi
  • Fyysinen vaativuus: 2/5
  • Tekninen vaativuus: 2/5

Tunturivaelluksilla pääset viemään aiemmin opitut tiedot ja taidot käytäntöön. Samalla pääset tutustumaan upeisiin maisemiin ja vaativiin vaellusympäristöihin hyvässä porukassa oppaan johdolla. Tunturivaellus antaa valmiudet vaativiin arktisiin retkikuntiin osallistumiseen ja vastaavien hiihtovaellusten itsenäiseen toteuttamiseen.

Käsivarren erämaa-alue on Suomen mittakaavassa ainutlaatuinen suurtunturialue, jolla sijaitsevat kaikki Suomen yli 1000 metriä korkeat huiput sekä Suomen korkein kohta Halti-tunturin kupeessa. Tunturialue on osa Skandinavian halkovaa Kölivuoristoa ja Pohjois-Norjan legendaarista Finnmarksvidda-tunturiylänköä.

Olosuhteet Käsivarren suurtuntureille voivat olla varsinkin alkukaudesta hyvinkin vaativat vaihdellen erittäin voimakkaista myrskyistä paukkupakkasiin, mutta parhaimmillaan sää voi olla myös kauniin aurinkoinen ja lämmin. Ja maisemat ovat varmasti upeat!

Osallistujilta edellytetään ”Johdatus arktiseen vaeltamiseen” kurssin suoritusta. Lisäksi edellytetään kohtalaista fyysistä kuntoa, seikkailumieltä, vaativiin talvioloihin sopivaa vaatetusta, lämmintä makuupussia, makuualustaa, tunturihiihtovälineitä ja muita retkellä tarvittavia välineitä. Tarvittavia varusteita on myös mahdollista vuokrata. Alle 18-vuotiaat ovat tervetulleita täysi-ikäisen holhoojan seurassa.

Hinta sisältää:
– opastuksen
– vaelluksella tarvittavan ahkion
– talviteltan varusteineen (jaettu parin kanssa)
– keittimet, polttoaineen ja keitinlaatikon (jaettu parin kanssa)
– retkikunnan yhteisen erikoisvarustuksen

Vaelluksen minimiryhmäkoko on 6 henkilöä.

Vaelluksilla noudatetaan Ankarat avotunturit matkaehtoja.

Vaellus alkaa Kilpisjärveltä, jonne on hyvät julkiset kulkuyhteydet*. Aloitamme Kilpisjärveltä aamulla varusteiden valmistelemisella ja pakkaamisella. Suksille siirrytään puolen päivän aikoihin. Kilpisjärvelle on siis syytä saapua jo edellisenä iltana.

Hiihdämme omia latujamme tikkureitin ulkopuolella erämaan rauhassa. Menomatkalla hiihdämme Urttaslaakson kautta ja paluumatkalla mahdollisuuksien mukaan Toskal- ja Termisjärvien kautta. Sään salliessa halukkaiden on mahdollista huiputtaa Halti-tunturi (1365m), jonka rinteellä sijaitsee Suomen korkein kohta (1324m). Hiihdämme päivittäin 7-8 tuntia ja yöpyminen tapahtuu teltoissa. Matkaa kertyy n. 120 kilometriä, josta huiputuspäivä kuitenkin ilman ahkioita pelkkä päiväreppu selässä.

Vaelluksen jälkeen siirrymme takaisin Kilpisjärvelle huoltamaan itsemme ja varusteemme ennen kotimatkaa.

*Tällekin vaellukselle pääset kätevästi julkisilla: Hyppää vaikka yöjunaan Kolariin ja ota sieltä, tai etelämpää, bussi Kilpisjärvelle. Sama onnistuu myös takaisinpäin!

Lähde matkaan!