Reilut pari viikkoa sitten vietettiin Pietarsaaressa Nanoq-museossa perinteiseen tapaan Suomen Arktisen Klubin vuosikokousta. Tunnelma oli tavallista juhlavampi, sillä luvassa oli mm. Klubin historiikin julkistaminen ja paikalle oli saapunut noin 60 henkeä, joten kokous pidettiin päärakennuksen suuressa salissa.

15-11-14EOS 6D4422_1200

Itse kokous hoitui perinteiseen tapaan nopeasti nuijaa kopauttelemalla ja sen jälkeen päästiin varsinaisen ohjelman pariin.

Ensin oli vuorossa Suomen Arktisen Klubin historiikin, Arktisia Kertomuksia -kirjan, julkistaminen. Kirjaprojekti on ollut vanhojen pöytäkirjojen perusteella esillä jo vuosikymmeniä ja pitkän odotuksen jälkeen Pete Mäkelä oli mies, joka tarvittiin hoitamaan homma pakettiin. Kirja tarjoaa mielenkiintoisen läpileikkauksen Suomen Arktisen Klubin jäsenten matkoihin ja tekemisiin Arktisilla ja Antarktisilla alueilla viimeisen 50 vuoden aikana. Uskallan suositella lämpimästi. Kirja ehtii vielä pukin konttiinkin ja kirjaa saa mm. Avotunturit-kaupasta.

Kirjan julkaisun jälkeen käytiin kahvin ja ruokailun välissä ja ohessa läpi nippu kiinnostavia esitelmiä. Aiheet vaihtelivat todella mielenkiintoisesta Arktisen alueen kehitysvaihtoehdoista (TkT Pauli Jumppanen) ja kotimaisen jäänmurtajaosaamisen esittelystä (Håkan Enlund) perinteisempiin retkikuntaraportteihin.

Retkikunnista Marko Takanen esitteli viime keväisen Huippuvuoret 2015 -retkikuntamme kulkua. Kuvavetoinen esitys on nähtävissä Youtubessa, samoin pohjustuksena käytetty Thomas Wikströmin videopätkä:

Illan huipennuksena (Ainakin allekirjoittaneen mielestä!) nähtiin Lauri Hilanderin ja Olli Häkkäsen ”kotivideo” Greenland Dreams 2015 -retkikunnan matkasta Grönlannin yli ns. Nansen-reittiä pitkin. Onneksi pääsen ensi keväänä Grönlantiin hiihtämään ja hoitamaan vieroitusoireita. Ja onneksi kuljemme eri reittiä kuin Lauri ja Olli, jolloin jäätiköltä poistumisen pitäisi olla vähemmän seikkailullinen! Ehdottomasti katsomisen arvoinen dokumentti löytyy myös netistä ja on nähtävissä Vimeossa:

Lopuksi allekirjoittanut esitteli pikaisen tietoiskun tapaan packraft-lauttoja ja niiden käyttöä arktisessa retkeilyssä käyttäen esimerkkinä viime kesäistä retkeämme Huippuvuorille. Siitä on nähtävissä jo aiemmin täälläkin julkaistu Thomas Wikströmin video:

Savusaunan jälkeen iltamyöhällä katseltiin vielä lisäohjelmana Eero Ouran videoesitys viime keväisestä Vatnajökull 2015 -retkikunnasta. Jotenkin ne säät eivät enää näyttäneet niin pahalta ja taas alkoi tehdä mieli jäätikölle hiihtämään. Tämä video ei ainakaan toistaiseksi ole netissä, mutta islantilaisen sään ja Euroopan suurimman jäätikön voi tulla kokemaan ihan itse keväällä 2017.

Ja jos retkikuntaan osallistuminen on suunnitelmissa, kannattaa hankkia kokemusta kursseilta ja hiihtovaelluksilta jo tulevana talvena. Onneksi talvi on jo ovella, ainakin pohjoisessa.

PS. Myös tulevan maaliskuun lopussa starttaavassa Huippuvuoret 2016 -retkikunnassa on vielä tilaa. Ja Huippuvuorilla on takuuvarmasti lunta hiihdettäväksi!

– Korpi-Jaakko

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *