ahkio, ahkun tupa, lemmenjoki
Etappi 02 pulkassa ja pulkka parkissa. Kuva: Thomas

18.3.2021
Päivä 13 (20)
Legit: 3
Matka: 11,9 km
Sää: -5C, puolipilvistä. Kevyttä palauttavaa hiihtoa Lemmenjoen hienoissa maisemissa.

19.3.2021
Päivä 14 (21)
Legit: 3
Matka: 14,7 km
Sää: -5 C, puuskainen tuuli

Kultakuume:
Nyt on ollut tervetulleita palautumispäiviä, joten pitkän aamun jälkeen lähdin vasta liikkeelle. Olen kuullut jonkin verran Lemmenjoen kultakaivuista, mutta nyt paikan päällä oli varsin mielenkiintoista vähän perehtyä maisemiin ja kaivuihin opasteiden mukaan. Vaikka maa on vielä lumen peitossa, on kuitenkin havaittavissa miten isot työt on tehty sen kimaltaneen metallin eteen, täälläpäin suurin työ on tehty käsin lapiomalla. Kullankaivuun lyhyt oppitunti: Lapioi pitkä päivä maa ainetta ränniin, joka erottaa raskaamat maainekset, sen jälkeen pääset vaskomaan, se jännä osuus, vaikka onkin vaIn murto osa työstä. Siirrä ränni, johda jokivedet rännin uuteen paikkaan, tuki vanhat virtaukset, jatkaa lapiomista. 

Pulkkamäkeä reitillä:
Hiihtäessä Morgamojalta alku tarjosi reippaita pulkkamäkiä, jopa niin reippaita, etten aina uskaltanut laskea niitä ahkio vierellä. Ei muuta kuin ahkion päälle istumaan ja menoksi! Hauskaa kunnes tulee huoltokelkka vastaan, jolloin joutuu väistämään umpihankeen

Luonto:
Nyt kun täällä hiihtää kovalla pohjalla, on kivaa ihailla lemmenjoen rinteitä, tiheää mäntykasvustoa. Isot korkeus erot, paljon pieniä puroja. Lisätään listalle joskus kesällekin!

Loppu:
Matka päätyi Ahkun tuvalle, jossa vallitsevan maailmatilanteesta huolimatta tekivät take away tuoreet ruat nälkäiselle vaeltajalle, joka oli elännyt kuivamuonalla kaksi viikkoa. Sisämajoitus ja suihku aika jees. Tämä retkiosuus oli kyllä kropalle raskaammasta päästä!

Jatko:
Huomenna jatketaan… Taidan umpihankien tullessa vastaan osoittaa kädellä suuntaa ja  ainakin hetkeksi nauttia valmiista ladusta kun uudet vahvistukset menee edellä. 😀

– Thomas

Retkikunnan viimeisimmän leiripaikan löydät täältä.

2 Kommenttia

 1. Mitkä sukset oli käytössä? Itsellä Kalmankalttio – Lemmenjoki väli parin viikon päästä. Ehkä?
  Hyvä että tulee ladunavaajia ja tsemppiä loppu matkaan.

  1. Ykkösetapin lopulla Thomas pyysi kantavampia suksia (silloin Hagan Off Trace 190cm). Keskuistelujen jälkeen päädyttiin metsäsuksien sijaan tunturisuksiin ja kaupasta löytyi Åsnes Breidablikk 210cm. Kongsvold olisi ollut vielä leväempi ja siis kantavampi, mutta sitä ei ollut saatavilla. Täältä näppäimistön äärestä jälkiviisastellen luulen, että 250cm tai pidempi metsäsuksi olisi ollut paras valinta kun yksin joutui latua avaamaan. Ja Iisalmen Sompaveikon sommat saivat myös kehuja.

   Toivotaan, että parin viikon päästä hanki kantaa jo paremmin!

   – Korpi-Jaakko

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *