Etelässä suojasäät uhkaavat hiihtokelejä, mutta pohjoisessa hiihtokelit vaan paranevat kevättä kohti ja niinpä tänään lauantaina 27.2. starttasi Lapin halki 2021 -vaelluksen ensimmäinen etappi. Ensimmäinen etappihan kulkee Kolmen valtakunnan rajapyykiltä Karesuvantoon. Sieltä matka jatkuu Lemmenjoelle, sitten Muotka- ja Paistuntureiden erämaa-alueille ja viimeinen etappi Kaldoaivin erämaan läpi Näätämöön. Sitten joskus huhtikuussa. Eli Thomaskin pääsee sanomaan, että ”Silloin viime kuussa hiihtäessä… ei kun se olikin toissakuussa.”

Reissun etenemistä voi seurata täältä Ankarat avotunturit -blogista. Kuulumisia tulee keskimäärin joka toinen päivä seuraavan kuuden viikon ajan.

Lapin halki hiihtovaellus

27.2.2021
Päivä: 1
Legit: 6
Matka: 19.5km

Tavattiin klo 9 Kilpisafareiden pihalla. Joillain oli jo omat teltat pakattu ja aika nopeasti saatiin loput teltat pakattua. Vähän liiankin nopeasti omat keittimet meinasi nimittäin jäädä autoon! Nostettiin ahkiot rekeen ja lähdettiin Kolmen valtakunnan rajapyykille päin. Oli yllättävän mukavaa ja lämmin kyyti kun oli porontaljat ja saatiin lainaan lämpimät pitkät takit, joita varmasti tulee kaivattu jossain jääkarhuväijyssä tulevaisuudessa. Ei heti uskoisi, että yhteen kelkkaan ja rekeen saa 7 hiihtäjää painavine ahkioineen, mutta hatunosto Kilpisafareille! Homma toimi erittäin hyvin. Pyykille päästyä otettiin pieni säätämis- ja ruokatauko.

Lapin halki ensimmäisen etapin ensimmäinen legi oli edessä. Merike otti ensimmäinen legin avauksen ja matka alkoi taipumaan. Hienossa kelissä päästiin alkuun hiihtää ja haettiin päivän aikana yhteistä nopeutta. Puolen päivän jälkeen alkoi tuulla ja näkyvyys hävisi. Leiriin päästessä moni olikin jo aika väsynyt, mutta löydettiin suojaisa paikkaa missä tarpeeksi lunta. Kannatti hiihtää vähän pidemmälle.

Huomiselle aika rajut sääennusteet*. Saa nähdä pitääkö ne paikkansa. Viimeistään kun kurkkaa ovesta aamulla niin selviää. Huomispäivän vedet sulateltu, ruokaa syöty ja vähän kehonhuoltoa edessa. Mutta eka varmistamaan että leiri kestää säänmuutokset ja sitten makuupussiin. Hyvin rauhallinen olo perinteisen lähtöressin jälkeen. 😀

– Thomas

Lähtövalmistelut kolmen valtakunnan rajapyykillä.
Lähtövalmistelut kolmen valtakunnan rajapyykillä. Kuva: Thomas

Retkikunnan viimeisimmän leiripaikan löydät täältä.

* Yr.no ennustaa yli 20m/s keskituulta, 29m/s puuskia ja vesisadetta! Ei mikään unelmahiihtokeli, mutta välttävä telttailusää.

5 Kommenttia

 1. Onnea matkaan. Sitten tarkat kuvaukset reitistä ja paljon kuvia. Tätä urakkaa seuraan mielenkiinnolla.

  1. Kuvat tulevat useimmiten satelliittiyhteyden yli, joten niitä tulee valitettavasti vain yksi huonolaatuinen per päivä. Toivottavasti reissun jälkeen tai etappien vaihtopaikoilta saadaan enemmän kuvia someen (Instagram/Facebook).

   – Korpi-Jaakko

  1. Moi Jari,

   Hyvin todennäköistä, että näittekin. Meillä oli Nuuksiossa samana viikonloppuna kaksi Johdatus-kurssiporukkaa hiihtämässä.

   Lapin halki 2021 -vaellus hiihdetään etappeina, joista ensimmäinen etappi on viikon mittainen. Tyypillisesti viikon reissulle lähtiessä ahkiot painavat noin 40kg.

   – Korpi-Jaakko

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *