7.5.2022 / Päivä 14
24,0 km (yht. 239 km)
9 legiä (a 50min)
korkeus: 2270 m (Mutta oisko kuitenkin enemmän...)
sää: aamu -17C, 4-5m/s etelätuuli, pilvinen; päivä -9C, 6-7m/s kaakkoistuuli, aurinkoinen; ilta -15C, edelleen kaakkoistuuli, puolipilvinen
sijainti: N 66,465817° W 045,335602°
seuraa: http://share.garmin.com/avotunturit

Kohtaamisia jäätiköllä

Tänään olemme hiihdelleet upeassa aurinkoisessa säässä kauniilla jäätiköllä. Vaikka täällä päivän aikana maisema ei paljoakaan muutu, on ympäristö aina erilainen eri säällä. Samoin tunnelma.

Vaihtelua hiihtorutiiniin saattaa ilmaantua täällä yllättäen. Tänään seitsemännellä legillä kolme moottorikelkkaa täysinäisten tupla-ahkioiden kanssa hurauttivat luoksemme. Selvisi, että he olivat kansainvälisen tutkimusryhmän jäseniä, jotka olivat asentamas sa mittareita jäätikölle. Tutkittavana on maankuoren kohoaminen jäätikön sulaessa.

(Toim.huom. Kiinnostuneet lukijat voivat seurata tutkimusryhmän työtä heidän blogistaan, projekti löytynee Googlella nimellä Magpie. Kotimaan toim. huom. TÄSSÄ suora linkki.)

Toissapäivänä eli lepopäivämme Dye2:lla alkoi mielenkiintoisesti helikopterin laskeutumisella. Aluksi arvelimme kyseessä olevan pelastuskopteri. Kopteri toikin seitsemän leijahiihtäjää. Kolme eri porukkaa oli ottanut yhteiskyydin Dye 2:lle, josta aloittivat reissunsa kohti Luoteis-Grönlannissa sijaitsevaa Qaanaaqia.

Eilen puolestaan tapasimme Dye 2:n vieressä olevan Raven Camp -kiitoradan hoitajan, joka hieman yllättyi ilmaantumisestamme. Olimme luppopäiväilleet niin tehokkaasti Dye 2:n toisella puolella, että meidät havaittiin vasta hiihtäessämme kiitoradan poikki.

Huomenna matkamme jatkuu kohti reissumme korkeinta kohtaa. Alamäen alkuun on matkaa enää vajaa 80 kilometriä. Jee!!

Tämän päivän blogitekstimme julkaistaan aikaeron takia Suomessa vasta sunnuntaina eli äitienpäivänä. Retkikuntamme onnittelee kaikkia äitejä, isoäitejä ja anoppeja!

- Merike

Ja aivan erityisesti onnitellaan seuraavia:

- Irja-anoppia
- Merviä ja Meukka-mummia
- Irmeliä, Outia ja Ullaa
- Emmiä ja Anitaa sekä Tuulaa
- Jaanaa ja Liisaa
- Railia (Anne välittäköön terveiset!)
- Tulevien hiihtäjien tuoreita äitejä Venlaa ja Sannia
- Erityisspessu onnittelut Kaisalle täältä jäätiköltä!!

Kuvassa: Magpie-tutkimusryhmä kelkkakaravaaneineen. (Kuva: Korpi-Jaakko)

8 Kommenttia

 1. Heips teille!
  Kiva lueskella heti aamulla ( noin klo 4 Suomen aikaa ) ensimmäiseksi teidän reissustanne.
  Pieni toivomus kuitenkin tekstiinne. Voisitteko kirjoittaa mustaa valkoiselle.
  Aamusilmin on hieman vaikeaa lukea siniseltä pohjalta.
  Terveisin Arto

 2. Kiitos äitienpäivä onnitteluista. Anoppikokelas nukkui huvimajassa makuupussissa (ilman kaminan lämpöä tottakai) Tammelassa viime yön. Lisäsi arktista tunnelmaa 🙂 Ihmettelen, miten nukkuessa kestää hengittää niin kylmää ilmaa kuin teillä. Voiko siihen tottua. Ja korkealle olette nousseet merenpinnasta. Huikea meininki siellä. Että kiitoradan yli hiihtäen. On se sekin.
  (Arto, luetko sinäkin sinistä tekstiä puhelin vaaka-asennossa ja suurentamalla tekstin. Auttaa se vähän. Uusi teksti tulee kuulemma sinisellä automaattisesti. Ei pysty muuttamaan)

 3. Hei rakas äiti! Pupulta, Käpyltä ja Kirpulta oikein lämpimät äitienpäivä-onnittelut sinne jäätikölle! <3 Myös Ukki toivottaa lastenlastensa äidille hyvää äitienpäivää. Tähän vielä pieni äitienpäiväruno:
  Ehkki oled eemal sa,
  tea, et sind ma kalliks pean.
  Sulle täna saadan ma,
  kõik armsad sõnad, hellad read.

 4. Kiitos äitienpäiväonnitteluista Keijolle ja terveisiä brunssilta! Raahessa kaikki entisellään, meri on auennut ja aamukahvit tarkeni jo juoda terassilla 🙂
  T. Anita, Emmi, Anniina ja Ville

 5. Tsemppiterveiset retkikunnalle, erityiset Keijolle! On mielenkiintoista seurata seikkailuanne, jatkuvaa menestystä!

  Elias, Ilkka ja SaLe

 6. Kevätterveisiä teille kaikille ja varsinkin Keijolle . Kiitoksia äitienpäivätoivotuksista. En ole aiemmin saanutkaan sellaisia sateliittipuhelimella Grönlannista. Paljon tsemppiä. Olisi kysymyskin. Paljonko ahkion paino on pudonnut nyt kun kolmasosa ruuista on syöty? Köpiksessä on jo kesä. Voi olla Raahessakin kun palaat.

 7. Kiitos onnitteluista! Täällä pikkutytöt ei vielä oikein ymmärrä Juho-sedän hiihdon päälle, isompana sitten. Tuore tuplaäiti odottelee lisäkuvia tutka-asemasta, lintukuva muutama päivä sitten ilahdutti myös kovin!! 🙂

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *