28.4.2022 / Päivä 5
17,4 km (yht. 67,1 km)
8 legiä (a 50min)
korkeus: 1242m
sää: koko päivä pikkupakkasella (illalla -2,5C), pilvinen, 7-10m/s etelätuuli
sijainti: N 67,00004° W 048,924244°
seuraa: http://share.garmin.com/avotunturit

Ajan syklisyys

Tänään hiihdettiin jälleen. Ja tarkoitan tätä (ainakin toistaiseksi) hyvinkin positiivisessa mielessä! Vaikka tämä on blogin kirjanpidon mukaan vasta viides hiihtopäivä, alkaa ajantaju täällä hämärtyä asiaan kuuluvalla tavalla. Hiihtoliike seuraava edellistä, legit seuraavat toisiaan, päivät toisiaan...

Vaikka eihän täällä pellossa eletä, vaan jäätiköllä ollaan tiukasti aikatauluissa kiinni: Hiihdetään säntillisesti 50 minuutin legejä, pidetään 10 minuutin taukoja, herätys on klo 07:00, aamukuuntelu on 07:30, iltakuuntelu 20:30 ja niin edelleen. Vaikka el mmekin näennäisessä kellon orjuudessa, tuo rutiini, toisto ja ajan syklisyys olemiseen kotimaan arjesta poikkeavan ulottuvuuden: ajantaju tosiaan hämärtyy ja ajan merkitys muuttuu. Iltapäivästä on vaikea, ellei mahdoton, sanoa tapahtuiko jokin asia aamupäivän ensimmäisellä, toisella tai ehkä neljännellä legillä. Eikä sillä ole täällä juuri väliäkään. Asia kumminkin tapahtui. Luultavasti. Vielä vaikeampaa on sanoa tapahtuiko joku asia reissun ensimmäisenä, toisena vai kolmantena hiihtopäivänä. Vai tapahtuikohan se lainkaan? Ymmärrän hyvin Reissu-Petejen halun kokeilla millaisia psyykkisiä vaikutuksia tällä on useiden kuukausien altistuksessa. :D

Vaikka jäätiköllä ei ole vietetty vielä edes kokonaista viikkoa, on jotain olennaista jo saavutettu: nyt ollaan reissussa.

Ja tänäänkin siis oltiin reissussa. Herättiin, syötiin, pakattiin, hiihdettiin ja niin edespäin. Sää suosi jälleen hiihtäjiä, mitä nyt paksu pilvi peite vähän haittaa suunnistamista ja sivuvastainen tuuli tuivertaa. Mutta pikkupakkanen on passeli hiihtämiseen, aurinko ei porota tukalasti eikä märkä lumi kuorruta hiihtäjän tuulenpuoleista kylkeä. Matka taittui kohtalaisen hyvin ja kilometrejä kertyi sen mukaan: taas vähän enemmän kuin eilen. Niin se homma etenee.

Maasto oli tänään loivasti kumpuilevaa koostuen pääosin loivasta ylämäestä, mutta vaihtelun vuoksi mukaan mahtui jokunen selvästi jyrkempikin kilometri ja ainakin yksi ihan selkeä alamäkikin! Jokunen julkea jäälaikku sotki ajoittain tasaisen valkoisen pinnan, mutta kyllä ympäristökin alkaa yksinkertaistua. Viimeiset reunavuoretkin taisivat tänään hävitä näkyvistä.

Jatkamme siis täällä omassa aikasilmukassamme hiihtäen huomenna kuten tänään ja eilenkin. Niin on ihmisen hyvä olla.

Ja Kari E:lle terveisiä: Hyvin tunnet kamerasi jäljen! Kamera tuli ajoissa perille ja toimii hienosti. On ollut n iin leutoa, että ensimmäinen perusakku toimii edelleen mukisematta. Isot kiitokset!

- Korpi-Jaakko

Kuvassa: Tätä! Kyllä kelpaa. (Kuva: Korpi-Jaakko)

3 kommenttia

 1. Mikä elämys!
  – tekstistäsi tajusin, miksi minusta on ihan normaalia ja viihtyisää viettää kuusi viikkoa putkeen puutarhatontilla ilman reissun reissua, ilman lähtemisiä; talikon ja lapion seurassa. Yhtä hyvin voisin hiihtää putkeen kuusi viikkoa, kunhan ajan taju häviää ja päivien rytmi kantaa eteenpäin. Eräänlainen tyhjennysharjoitus. Olen vähän kateellinen kun saatte hiihtää tuossa, hieno kuva. Kertokaa vaan kaikista ikävistä asioista, että haaveeni pysyvät realistisina. Olen niin iloinen puolestasi Merike, että olet siellä. Toivottavasti sinäkin. Ja Juho, toivon että selkäsi ei kipuilisi. Heti alusta lähtien oivalsi, että enseblenne, siis ryhmänne, on kuin yksi orgaaninen kokonaisuus. Hienoa. Sellainen elämys jää talikon ja lapion kanssa kovin heikoksi. On
  mielenkiintoista lukea lumesta ja jäästä, lämpötilojen merkityksestä.
  Outi

 2. Tervehdys koto-Suomesta! Kiva kuulla, että vaelluksen ”arki” on alkanut ja homma etenee teillä retkikuntana hyvin. Äidille oikein paljon terveisiä minulta ja Risto lähettää myös. Nauti hiihtelystä, nyt saat tehdä sitä aamusta iltaan!

  Sellainen kysymys myös, että olisiko blogitekstien pohjaväri mahdollista muuttaa sellaiseksi, että musta teksti erottuisi siitä paremmin?

  1. Heipsan!
   Retkikunta lähettää tekstin suoraan blogiin ja jokin tässä automatiikassa aiheuttaa taustavärin. Tarkoitus on muokkailla ne jälkikäteen, mutta valitettavasti itse ominaisuutta ei (toistaiseksi) ole saatu poistettua ja uusin postaus on aina sinisellä. :/

   Nina/Avotunturit

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.