On heti alkuun myönnettävä, että kehitystyö kesti kauan, mutta kun haluttiin tehdä hyvää jälkeä, niin aikaa meni. Toisaalta, kun olen eläkkeellä, niin mihinkä sitä on kiire valmiissa maailmassa.

Otimme kopin Haltin Grönland II Pro-teltasta keväällä 2014. Lähtökohta oli jo varsin hyvä ja täytyy tunnustaa, että ”Pata” oli tehnyt hyvää jälkeä. Halusimme kuitenkin tehdä, ei enempää ja vähempää kuin ”maailman parhaan arktisiin olosuhteisiin soveltuvan retkikuntateltan”. Halti ilmoitti, että teillä on vapaat kädet, tehkää se!

Kevät 2014 meni pitkälle Patan luomusta testatessa ja ideoita kasaten. Telttaan tutustuminen aloitettiin osuvasti Halti – Kilpisjärvi alueella ja meille sattui onneksi sikäli hyvät kelit, että saimme niskaamme kaksi kunnollista lumimyrskyä. Testejä jatkettiin Grönlannin luoteisosassa vielä samana keväänä. Pikkuhiljaa alkoi muutoksiakin tapahtua ja koko kehittämisprosessin aikana tehtiin neljä eri prototyyppiä, joiden ominaisuuksia sitten vertailtiin. Testit tehtiin Karoliinireitillä Ruotsissa ja Norjassa sekä Kebnekaisella ja Sarekissa. Kehittäjinä oli avot-kouluttajien lisäksi myös muita kokeneita arktisia vaeltajia. Teltta sai vaikutteita myös norjalaisista, ruotsalaisista ja amerikkalaisista kovan luokan retkikuntateltoista.

teltat

Kuva: Kaksi viimeisintä prototyyppiä Karoliinireitillä Ruotsissa keväällä 2015

Olennaisin muutos alkuperäisversioon on, että luovuimme sukkulamaisesta ulkonäöstä ja kaikki kaaret ovat nyt samanpituisia. Kokemukset yli 20 vuoden ajalta ovat osoittaneet, että nykyinen muoto toimii myös myrskyssä. Samalla saadaan telttaan myös lisää tilaa painon juurikaan nousematta.

Kehitystyön aikana minua askarrutti juurikin tuo myrskynkestävyys ja olimmekin jo tehneet päätöksen useamman vuorokauden keinomyrskytestistä lumitykkien avulla, kun luonto tuli tässä asiassa avuksi. Saimme olla neljä vuorokautta myrskyssä Nallotunturin juurella Pohjois-Ruotsissa keväällä 2015 ja todeta teltat toimiviksi ja kestäviksi.

myrskynjalkeen

Kuva: Myrskyn jälkeen

Olettaisin, että eräs teltan ratkaisu tulee jakamaan käyttäjäkunnan mielipiteitä. Sisä- ja ulkoteltta on nimittäin kiinteästi toisissaan kiinni. Tällä ratkaisulla pääsimme eroon kuoleentuvista ja ompeleistaan ratkeavista kuminauhoista, jotka olivat eräs edellisen retkikuntatelttamme heikkouksia. En nähnyt ulko- ja sisäteltan irrottamismahdollisuutta tarpeellisena, sillä olen irrottanut teltat koko retkeilyurani aikana vain pari kertaa, kun on pidetty porukalla ”pengerpäivää” pelkän ulkoteltan alla. Teltan pystyy hyvin pesemään sisä- ja ulkoteltta yhdessä ne harvat kerrat, kun teltan pesee. Tämä kiinteä ratkaisu ei ollut kenenkään meidän innovaatiomme, sillä ensimmäisen kerran havaitsin tällaisen rakenteen joskus 1980-luvun alussa norjalaisessa Norröna Falketind-teltassa. Sen sijaan sisä- ja ulkoteltan erilaiset leikkaukset ovat kehittäjätiimin keksintö. Niiden ansiosta sisä- ja ulkoteltta pysyvät erillään toisistaan myös myrskyssä.

Muuten yksityiskohdista kertoo aika hyvin Haltin sivuilta löytyvä esittely: http://www.halti.com/products/gronland-ii-pro-tent Halti Grönland Pro II-nimellä myydään tällä hetkellä kolmenlaisia telttoja:

  • 1. Se alkuperäinen Patan versio, joka oli nykyisen kehitystyön pohjana. Teltan tunnistaa siitä, että päätykaaret ovat lyhempiä kuin keskimmäiset kaaret.
  • 2. Linkin sivulla esitelty ja juuri kauppoihin tullut kelta-musta teltta
  • 3. Avot edition, joka eroaa linkin sivulla esitellystä teltasta oranssi-mustan värinsä ansiosta. Halusin telttojemme väriksi oranssi-mustan, jotta se näkyy hyvin ilmaan, jolloin retkikuntaa etsivä pelastushelikopteri löytää teltan. Niin ikään lumimyrskyssä, kun näkyvyys on vain muutaman metrin, löytää helposti teltalle reviirin merkkausreissulta palattaessa. Teltan Avot-versiota saa toistaiseksi vain www.avotunturit.fi/kauppa nettikaupasta.

 

myrkyssa

Kuva: Reviiri on merkitty.Nyt pitäisi vaan löytää takaisin kotiin.

Teltan kehitys jatkuu tämän jälkeen normaaleina vuosipäivityksinä eikä mitään suurempaa muutosta ole nähtävissä. Pyydän mahdollisimman monta teltan ostanutta antamaan siitä palautetta minulle osoitteeseen vaiska@avotunturit.fi

Tuntuu vähän haikealta, kun eräs aikakausi kohdaltani päättyy. Olen yöpynyt talvisin avotunturissa eräässä ruotsalaisessa teltassa jo vuodesta 1999 asti. Siihen aikaan mahtuu useampi sata yötä. Aiempi teltta on palvellut minua hyvin, joten odotan Haltilta paljon. Uskon kuitenkin Halti-teltan täyttävän odotukseni.

Viimeinen ruotsalaistelttani saa kunniakkaan lopun, kun se poltetaan retkikunnan turvallisuusharjoituksessa Pohjois-Kouvolassa 9.1.2016. Koska koulutus jatkuu seuraavana päivänä, ei peijaisia ole luvassa.

Vaiska

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

three × two =