10.5.17 / Päivä 4
16 km
5 legiä
korkeus: 1365 m
sää: Aiempaa tyypillisempi: 0°C, white out, märkää lumituiskua, iltapäivää kohti voimistuva koillistuuli (8m/s -> 15m/s)
sijainti: N 64,5263° W 016,5043°

Paluu normaaliin

Jos joku toivoi eilisessä auringonpaisteessa, ettei aurinko paistaisi, niin sitä saa mitä tilaa! Tänään palattiin sään osalta islantilaiseen jäätikkönormaaliin. Päivän teema oli selvä jo aamutuimaan: ulkona oli valkoista, tuiskuista ja tuulista. Teltat laitettiin kuitenkin taas rullalle ja suunnattiin sukset kohti länttä.

White outissa suunnistaminen ei muuten ole ehkä koskaan ollut näin helppoa! Yleensä hiihto on turhauttavaa kaartelua vasemmalta oikealle ja taas takaisin vasemmalle häntäpään tuijottaessa niska kipeänä kompassia ja huutaessa äänensä käheäksi korjauksia. Ei kuitenkaan tänään. Eilen löytämämme super-jeepin jälki kul ki nimittäin lähes oikeaan suuntaan ja sitä oli helppo seurata. Alkumatkasta ura vielä näkyikin ja vaikka se iltapäivällä katosikin näkyvistä, pystyi sitä edelleen seuraamaan: Kun vain hiihti monsteri-renkaiden urien välissä, niin humpsahdus pehmeään hankeen huomautti ei-toivotusta suunnanmuutoksesta ja palautti hiihtäjän oikealle uralle.

White outissa hiihtäminen ei muuten ehkä koskaan ole ollut myöskään näin nopeaa! Yleensä kärki hoipertelee eteenpäin käsikopelolla kiintopisteiden puutteen aiheuttamia hallusinaatioita ja matkapahoinvointia vastaan taistellen. Ei kuitenkaan tänään. Ison osan päivästä alla oli kovaksi jäätynyt hanki ja reipas koillistuuli työnsi meitä takamyötäisesti yli kolmen kilometrin legivauhtia. 16 kilsaa viidessä legissä. White outissa. Ei huono.

Saatuamme tarpeeksemme voimistuvasta tuulesta ja märästä lumesta, päätimme viiden legin riittävän päiväannokseksi. Hiihdon perään ohjelmas sa oli vielä muurin rakentaminen. Amerikkalaisen uhon innoittamina rakensimme suuren muurin ja pystytimme telttamme sen suojiin. Pelkän puhumisen sijaan me tosin oikeasti rakensimme muurin. Emmekä maksata sitä muilla, vaan otimme lainaa omasta hartiapankista. Ja kun NSA kuitenkin lukee tätä, niin vinkatkaa Trumpille, että täällä olisi yhdeksän reipasta muuraria käytettävissä kohtuullista korvausta vastaan…

Nyt kuivaamme märän lumituiskun kastelemia varusteitamme ja kuuntelemme kotoisaa telttakankaan pauketta. Huomisesta emme vielä tiedä, mutta ei siitä vielä niin suurta huoltakaan. Olemme hiihtäneet lähes puolet matkasta ja aikaa on kulunut vasta neljä päivää yhdestätoista.

Tänään opasteltassa on pizza ja punkku -päivä eli retkikunnalla on kaikki hyvin.

– Korpi-Jaakko

Kuvassa: Ruoka-aika. (Kuva: Korpi-Jaakko)

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *