8.5.17 / Päivä 2
19,4 km (+ 723m nousua)
8 legiä
korkeus: 1265 m
sää: Kuuma! aurinkoista ja auringossa +16C (varjoahan täällä ei olekaan), ajoittain tyyni, ajoittain kohtalainen pohjoistuuli
sijainti: N 64,5606° W 015,7159°

Jäätikköjoutsenia ja rusketusraidoitusta

Reissumme päivä kaksi on hiihdon osalta takana ja edessä on iltarutiinit vesien sulatteluineen. Aina kun reissussa on uuden telttaparin kanssa, niin pari ensimmäistä päivää menee yhteisten rutiinien hakemisessa. Kun toinen pyllistää pienessä teltassa, niin toisen on osattava tehdä oikea vastaliike, jotta kiusallisilta yhteentörmäyksiltä vältytään. Parin leiripäivän jälkeen yhteistyö kuitekin alkaa hioutua ja loppureissusta ei yleensä tarvitse juuri perusrutiineja edes ajatella – ne vain tapahtuvat.

Ruokailutottumukset leirioloissa vaihtelevat myös melko paljon ja onkin hienoa nähdä ja oppia erilaisten reissaajien niksejä. Esimerkiksi eilen jooga-sensei Ville kaivoi ahkiostaan valurautapannun ja 400g pippuripihviä. Siinä oli perunamuusi-jauheliha-pureksijalla ihmettelemistä. Toiset viilaa grammoja, toiset tekee gourmeeta.

Islanti on erikoisuuksiern maa. Siitäkin huolimatta aamulla oli hieman silmissä hieromista, kun yritimme tunnistaa leirimme läheisyyten ilmestyneitä luonnonkappaleita. Retkikunnan ornitologisen osaston tulkinta oli lopulta kuitenkin yksimielinen: joutsen-parvi. Eipä ole moisia tullut ennen jäätiköllä vastaan.

Erikoisuudet eivät varsinaisesti rajoittuneet joutseniin. Sää oli nimittäin tänään varsin poikkeuksellinen: pilvetön taivas, iso osa päivästä täysin tyyntä ja elohopeakin kipusi lähelle paria kymmentä. Siinä oli suomipojilla ja -tytöillä ihmettelemistä, kun punnasimme ahkioita ylämäkeä kohti lakijäätikköä. Pikkuhiljaa vaatetus väheni itse kullakin, kunnes juurikaan vähennettävää ei enä ä ollut. Oppaamme Jaakko hiihti yhden legin muodikkaasti pelkissä uikkareissa ja villasukissa. Moni meistä hiihtää verkkomallisella aluskerrastolla. Sään jatkuessa samanlaisena, saatamme päästä lanseeraamaan kevään uuden muoti-ilmiön: kinkkurulla-rusketuksen.

Aurinko helli hiihtäjiä siinä määrin, että päätimme pitää hieman pidennetyn lounastauon ennen päivän toista hiihtopuolikasta. Lounaaseen mennessä olimme nousseet lähes lakijäätikön tasalle ja pienen alamäen jälkeen jatkoimme tasaista junttaamista kohti tasaista horisonttia. Kahdeksan legin jälkeen voimme hyvillä mielin todeta, että maisema todella on tasoittunut – katsoo sitä lähes mihin suuntaan vain, niin edessä on vain tasaista jäätikköä. Tänään teltassamme nautitaan hyvin ansaittu lakijäätikköolut!

Kotiin syntymäpäiväonnittelut vaimolle Sannalle!

Poltettujen kuivatusverkkojen sankarit,
-Juha ja Ville

Kuvassa: Kevään viimeisintä hiihtomuotia. (Kuva: Juha)

PS. Kolmessa legissä ehtii polttaa pohkeet. Kuivausverkko palaa kai nopeammin…

3 kommenttia

  1. No, saithan Jaakko sen paidattoman legin, mikä ei ihan Huippiksella irronnut. Kiva että olette päässeet nauttimaan kesäkeleistä. Niistä ei täällä Suomessa ole tietoakaan. Pitäkäähän hauskaa siellä. Erityisterveiset Minnalle, hienoa että pääsit vielä hiihtämään tällä kaudella.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *